MINISTRE DE TURISME A MALLORCA
Balears 23/07/2013

Els hotelers volen fets, Soria dóna xifres

Aurelio Vázquez reclamà les inversions "que ens toquen"

Jaume Perelló
2 min

Palma.El dia prometia. El president dels hotelers, Aurelio Vázquez, no va perdre ni un minut del seu discurs i, davant els principals empresaris del sector, començà a llegir la cartilla al ministre José Manuel Soria. De manera introductòria, li recordà la importància del sector: "Som una assegurança contra la prima de risc. Som el sector que ha evitat el rescat d'Espanya", digué Vázquez.

Després d'una introducció gens modesta, Vázquez va encetar el primer punt fort de les reivindicacions hoteleres: les inversions en la "millora i la diversificació de l'oferta". Segons el president dels hotelers, "sabem la dificultat del moment que travessam, però si hi ha doblers per a altres sectors com el naval o el miner, també n'hi ha d'haver per millorar l'oferta, ja que som una activitat molt important", afirmà.

Fiscalitat

També la fiscalitat va ser un dels punts més calents de la jornada. "Ens havien dit que abaixarien l'IVA turístic i al final hem passat del 8 al 10%. Esper que es recordin de la promesa d'abaixar-lo", digué al ministre. En la seva intervenció, José Manuel Soria no contestà cap de les peticions concretes dels hotelers. Es limità a llegir les dades d'arribades de turistes a Espanya el 2013 i a parlar constantment de qüestions genèriques. Només hores després, en la compareixença de premsa, i a preguntes dels periodiestes, Soria va confirmar l'única resposta concreta de la seva estada a Mallorca: "Quan es culmini l'objectiu d'ajustar el dèficit públic, l'IVA turístic tornarà allà on era", assegurà José Manuel Soria.

A més de demanar tractament fiscal específic per a zones turístiques madures "com passa en altres destinacions competidores", el president dels hotelers no va deixar escapar l'oportunitat per reclamar una balança fiscal millor per a Balears. El to de Vázquez en aquest sentit va ser dels més durs que es recorden a la Federació Hotelera respecte del finançament: "El govern central té dos mals costums en referència a Balears: pensar que fermam els cans amb llonganisses i estar convençuts que tenim paciència infinita", digué el president, qui ho va rematar dient que "per fer les inversions que necessitam com a sector i com a societat volem allò que ens pertoca. Ni més, ni menys".

La llista de temes plantejats per Aurelio Vázquez a José Manuel Soria es completà amb la petició de regulació del dret de vaga. "No entenem per què no s'atreveixen a regular-lo", indicà el president hoteler. També va tenir temps per insistir en la connectivitat aèria, matèria en la qual el govern central "improvisa constatment", segons Vázquez.

A la sessió de feina a l'hotel Palas Atenea acudiren destacats empresaris i representants hotelers, com Carme Riu; Simón Pedro Barceló; Margalida Ramis, de Grupotel, i Joan Llull, d'Hipotels. Tampoc no hi va faltar el president José Ramón Bauzá; el batle de Palma, Mateu Isern, i la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom.

stats