Balears 21/03/2014

El Govern compleix per primer pic a la història amb l'objectiu de dèficit marcat per Madrid

La Illes van tancar el 2013 amb un dèficit del 1,30% del seu producte interior brut (PIB), per sota del 1,47% fixat pel Govern central

Efe / Ara Balears
2 min

PALMALa Illes Balears van tancar el 2013 amb un dèficit del 1,30% del seu producte interior brut (PIB) per sota del 1,47% fixat pel Govern central. Això suposa que la comunitat compleix per primera vegada en la seva història amb el límit autoritzat.

Són les dades provisionals de 2013 que ha comunicat la Intervenció General de l'Estat al Govern balear. El dèficit de l'any passat es va xifrar en 334 milions d'euros, 44 milions d'euros menys que el límit autoritzat, segons han anunciat avui el president del Govern, José Ramón Bauzá, i el conseller d'Hisenda i Pressupostos, José Vicente Marí.

Bauzá ha destacat que per primera vegada des que l'Estat exigeix a les comunitats autònomes la consecució de determinats objectius d'estabilitat pressupostària, Balears "compleix" amb els màxims de diferència d'ingressos i despeses autoritzades.

El president ha dit que és "possible governar d'una manera responsable i fer ni més ni menys el que fan les famílies de les Balears: ajustar les seves despeses als seus ingressos, gastar el que es té".

Des de del 2003, primer any en què es van fixar els objectius d'estabilitat pressupostària per a les comunitats autònomes, Balears no complia amb els límits establerts.

El president ha dit que "el camí ha estat difícil", però que amb aquestes dades Balears "demostra la seva fortalesa i credibilitat", i ha agraït el treball i esforç realitzats a tots els seus consellers per ajustar la despesa pública, de manera especial a l'anterior titular d'Hisenda, Josep Ignasi Aguiló.

Segons ha concretat el president, en els últims anys el dèficit de les Balears es va incrementar de manera considerable, situant-se en 2011 en el 4,19%, el triple del permès per l'Estat per a aquest any (1,30 % del PIB). El dèficit es va disparar el 2011 fins als 1.116 milions d'euros .

stats