CAS PALMA ARENA
Balears 26/09/2017

Alguns funcionaris parlen de "pressions" quan varen firmar l'informe que avalava el contracte de l'òpera

Diversos tècnics asseguren que el secretari general de Vicepresidència els va dir que, "decidiu el que decidiu, no hi haurà represàlies", fet que els causà "gran incomoditat"

Anna Schnabel Font
2 min
Jaume Matas

PalmaDiversos funcionaris de l'Executiu balear han parlat de "pressions" perquè firmassin l'informe que avalava la contractació presumptament irregular de l'arquitecte Santiago Calatrava per a l'òpera de la badia de Palma. Durant el judici de la peça número 3 del cas Palma Arena, la cap del Servei de Projectes, Obres i Supervisió de l'Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC), entitat pública des de la qual, segons la Fiscalia Anticorrupció, l'Executiu de Jaume Matas hauria tramitat la contractació, ha assegurat que va sentir-se forçada quan el llavors conseller de Cultura i Educació, Francesc Fiol, li demanà que donàs el vistiplau al procediment eludint el concurs públic. Tres funcionaris més que també han declarat com a testimonis han confirmat la seva versió.

"La situació era tensa i amb tota la pressió vaig firmar", ha dit la funcionària davant el tribunal. També ha explicat que Fiol li va dir que "si no surt d'aquí l'informe, dimitesc" i que el secretari general de la Conselleria de Vicepresidència, Sebastià Vanrell, li va assegurar, durant aquella reunió, que, "decidiu el que decidiu, no hi haurà represàlies". La funcionària ha indicat que aquestes expressions la varen "incomodar moltíssim", ja que suggerien, des del seu punt de vista, que li volien fer firmar un informe que no estava d'acord amb la legalitat. Dos funcionaris més han recordat davant el tribunal les mateixes paraules.

Una altra contractació sense concurs públic

Amb tot, els treballadors han precisat que la seva firma tan sols donava fe que Calatrava era el professional idoni per al desenvolupament del projecte de l'òpera. De fet, la cap del Servei de Projectes ha assenyalat que l'expedient que firmà finalment representava per a ella, únicament, "una obvietat". "Per això el vaig firmar", ha recalcat. No obstant això, la funcionària ha dit que solament amb aquest informe no podia contractar-se l'arquitecte.

Fiol, Vanrell i tres funcionaris més han coincidit també que fou Matas qui ordenà contractar "sense concurs" i "amb urgència" Calatrava per dissenyar el palau de l'òpera. El procediment s'hauria tramitat seguint els comandaments de l'expresident. D'aquesta manera, l'exconseller d'Educació ha contradit les declaracions de Matas, qui ha assegurat que fou Fiol qui decidí gestionar el contracte amb Calatrava, a través de l'IBISEC.

Un projecte que afavoria la campanya del PP

Els funcionaris han narrat a l'Audiència que varen ser convocats a una reunió amb Fiol, en la qual se'ls pressionà perquè validassin la "contractació directa" de Calatrava i la construcció de l'òpera. Fou una trobada "tensa", en la qual se'ls suggerí que el projecte havia de tancar-se abans que finalitzàs el mandat de Matas i que per això no hi havia temps a perdre. Amb tot, l'acte de presentació organitzat pel Govern de Matas va ser suspès per la Junta Electoral perquè va entendre que afavoria la campanya del Partit Popular.

stats