PROTESTES

La Fiscalia demana un any de presó per als quatre joves detinguts en la protesta contra Bauzá a Bunyola

Se'ls acusa de desobediència i resistència a l'autoritat i seran jutjats pels incidents ocorreguts el maig de 2012

Dos dels detinguts sol·licitaren assistència mèdica. TERESA AYUGA
Mercè Pinya
07/01/2015
3 min

PalmaEncara no hi ha data fixada per al judici, emperò el procediment penal arriba a la seva fi pel que fa a la fase d'instrucció i els quatre joves detinguts a Bunyola per les protestes contra el president José Ramón Bauzá ja estan acusats formalment. La Fiscalia sol·licita un any de presó per als quatre detinguts pels presumptes delictes de desobediència i de resistència a l'autoritat.

Els joves, d'entre 21 i 30 anys, foren detinguts per "desobediència a l'autoritat" el maig de 2012 a Bunyola, a prop de l'estació del tren, mentre s'esperava la visita del president del Govern.

Poc abans de les detencions s'havia fet una concentració a la plaça del poble, on s'arribaren a aplegar més de 300 persones esperant l'arribada de Bauzá, que tenia previst reunir-se amb el comitè local del PP. Els detinguts foren conduïts per la Guàrdia Civil al quarter del Pont d'Inca, on varen passar la nit i on se'ls agreujà l'acusació, que passà a ser d'atemptat a l'autoritat.

Dos d'ells demanaren ser atesos per un metge, arran dels cops provocats pels agents de la Guàrdia Civil en el moment de la detenció. Se'ls traslladà a un centre mèdic, on se'ls va reconèixer, i foren tornats a les dependències policíaques.

"Diuen que nosaltres quatre dirigíem tota la protesta, des de la plaça fins a l'estació", explica Amadeu Corbera, un dels encausats. Així mateix, afirma que se'ls acusa "d'incitar a insultar els agents de la Guàrdia Civil i que cridàvem consignes a favor d'ETA", cosa que qualifica de "raig de disbarats". Considera que l'acusació no té "ni cap ni peus" i diu que, per això, està animat a l'hora d'encarar el judici.

Primavera mallorquina

Els fets de Bunyola s'emmarquen en les protestes populars amb motiu de les visites de Bauzá als municipis el 2012, que es batejaren com la "primavera mallorquina". També el mes de maig de 2012 Manacor es convertí en un dels municipis que demostrava públicament l'enèrgic rebuig de part de molts veïns a les polítiques lingüístiques i educatives del Govern. Allà els aldarulls també acabaren amb detinguts i amb imputacions. Allà, unes 500 persones s'havien concentrat davant la seu del PP per rebre el president del Govern. Durant la protesta es tiraren alguns objectes i un escorta de Bauzá acabà amb un trau al cap. La Policia Nacional acordonà la zona i l'entorn de Bauzá i s'arrestaren dues persones.

Per aquests fets, s'imputaren tres ciutadans i els regidors del PSM a l'Ajuntament de Manacor, Sebastià Gaià i Miquel Oliver, i el d'Esquerra Republicana, Joan Llodrà. El Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor, emperò, manté la causa paralitzada d'ençà que el mes de juliol l'Audiència Provincial de Palma notificà l'aixecament de la imputació del regidor del PSM de Manacor, Sebastià Gaià. La interlocutòria resolgué favorablement el recurs d'apel·lació que interposà Gaià, després de ser imputat pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor. El tribunal considerà que la imputació no estava justificada, ja que "la mera presència a la concentració resulta insuficient per fundar la seva participació en el delicte de desordre públic" que s'investiga.

Així, des d'aleshores ni el jutge instructor ni el fiscal no s'han tornat a pronunciar pel que fa a la resta d'imputats. En aquest assumpte, Bauzá arribà a declarar davant el jutge que "en baixar del cotxe la gent ens interceptà, estàvem envoltats". "Tiraven casseroles, hi havia gent amb bastons i barres i els insults eren continus", afegí el president del Govern en la seva declaració judicial, que Gaià, Oliver i Llodrà titllaren de "mentida".

Segons dades de MÉS, entre el 2012 i 2013 es produïren "més de 30 detencions i 500 multes a gent que ha participat en les protestes contra el Govern Bauzá", amb l'objectiu de desmotivar la gent per protestar i d'intentar presentar els manifestants com a "criminals" davant l'opinió pública.

stats