Balears 12/02/2015

La família Feliu, propietària de Sa Casa Llarga, diu que "no es deixa cap sense sostre al carrer"

Santandreu ja ha anunciat que, "ja que ens tracten com cans, ens encadenarem com cans"

Maria Fuster / J. Perelló
3 min
Jaume Santandreu ha anunciat que s'encadenarà a la Casa Llarga

PalmaLa família Feliu Fernández, propietària de Sa Casa Llarga, ha volgut respondre aquest dimecres a les crítiques de Jaume Santandreu per la notificació que l'obliga a abandonar aquest casal dissabte. "La decisió presa per la família no deixa cap sense sostre al carrer, ja que actualment l'ús que es donava a la casa no era el d'acollida de marginats", ha assegurat el seu representant legal, el misser Antoni Arbona.

Arbona ha explicat a l'ARA Balears que la cessió gratuïta s'havia pactat inicialment per a tres anys "i es va renovar, però ja al març del 2014 es va comunicar telefònicament que en acabar el segon període, al febrer del 2015, no s'allargaria. Aquest fet va provocar un escrit de Jaume Santandreu titulat 'Document de batalla per Sa Casa Llarga', en un to molt dur".

Per la seva banda, Jaume Santandreu ja ha anunciat que s'encadenarà a la porta de Sa Casa Llarga per aquesta situació. L'acció reivindicativa i de protesta començarà aquest dijous amb l'objectiu d'obtenir una resposta "justa i digna", amb paraules de Santandreu, dels propietaris de la finca que mantenen silenci. "Ens tracten com cans, ens encadenam com cans", va dir a l'ARA Balears.

Segons va explicar Santandreu, no els han donat més explicacions que les d'un burofax i va lamentar la "manca de voluntat de conversa". Només han rebut la notificació impresa que posa punt final a sis anys d'esforços dels 'gazanencs' per tirar endavant una possessió aferrada a l'hospital de Son Espases.

Santandreu indica que la propietat estava en un estat de deteriorament molt greu quan la família Feliu els va demanar ajuda. "Si no fos per la nostra dedicació i esment, Sa Casa Llarga seria un camp de runes, brutor i rates", assenyala. Aquesta possessió és des de fa tres anys el lloc on es du a terme la Fira dels encants, que rep centenars de visitants, i on també Jaume Sastre va decidir fer la vaga de fam per una educació digna de qualitat i en català.

A més d'invertir els pocs doblers que tenen a rehabilitar la casa, varen aconseguir a través del diputat d'ERC Joan Tardà 150 mil euros per a la reparació de la teulada, que pateix deteriorament constant, segons expliquen els inquilins de Sa Casa Llarga, per culpa del fort vent que genera l'hèlix de l'helicòpter d'urgències de Son Espases, el qual té la base d'aterratge aferrada a la finca.

Santandreu afirma que se sent enganat, ja que assegura que, tot i que la família Feliu va dir que té intencions de vendre la finca, no ha respost a "la demanda d'una associació altruista que s'ha interessat per comprar-la".

30 persones i un somni

Actualment la finca és el lloc de feina de les trenta persones que viuen a Can Gazà i han sortit de la marginació gràcies, en bona mesura, a les possibilitats de treball digne que permet l'immoble, però, segons la versió dels actuals inquilins de Sa Casa Llarga, dues persones sí que hi resideixen de manera permanent. I és que Sa Casa Llarga els garanteix una necessària font d'ingressos, perquè és allà on han posat en marxa tallers en què restauren mobles, una llibreria, una botiga de segona mà. A més, s'ha convertit en un punt de venda que permet a la gent que té molt pocs recursos trobar tot tipus de mobles i roba en bon estat amb uns preus realment econòmics.

Si prospera la voluntat de la família Feliu, tot el que han aconseguit a Sa Casa Llarga del camí cap a l'autogestió quedaria enlaire. Santandreu ha explicat en més d'una ocasió que aquesta propietat fa real el projecte dels drapaires d'Emmaús, que cerca fer feina des de la base. Aquest era l'objectiu de l'abat Pier, membre de la resistència francesa i impulsor dels drapaires d'Emmaús, que anaven a recollir amb les persones interessades cartons, ferralla i tot el que la gent llançava per obtenir menjar i cobrir necessitats. Amb un estil propi, també Sa Casa Llarga cercava sortides des de la precarietat econòmica.

Accions judicials

Segons el lletrat de la família, es vol deixar clar que no "es tracta de cap resolució ni rescissió contractual, simplement que ha arribat el termini de la cessió, sense que la família vulgui entrar en cap debat mediàtic". El lletrat espera que Santandreu abandoni les instal·lacions al final d'aquesta setmana, si bé, vistes les intencions del capellà, assegura que, "si fos necessari, i contràriament als seus desitjos inicials, la família es reserva el dret a emprendre les accions judicials oportunes per tal de recuperar la possessió de Sa Casa Llarga".

stats