OCUPACIÓ
Balears 04/08/2017

Sense estudis i major de 45, així és l’aturat de llarga durada

El 38% de les persones que cerquen feina a les Balears ho fa des de fa més d’un any

Carmen Buades
3 min
Sense estudis i major de 45, així és l’aturat de llarga durada

PalmaL’atur de llarga durada té rostre, a les Illes Balears, de persona de més de 45 anys i que no té estudis. Representen el 38% de les persones que fa més d’un any que cerquen feina i són el col·lectiu que generalment es troba amb més dificultats a l’hora d’aconseguir tornar al mercat laboral.

Només un 1,9% d’aquest tipus d’atur correspon a persones amb menys de 25 anys, mentre que el 74,3% són majors de 44 anys. A més, el 78,5% no té estudis o només va acabar l’Educació Primària.

La situació s’agreuja si es té en compte que sis de cada quatre persones aturades no reben cap tipus de protecció per part de les institucions. La taxa de protecció és, actualment, del 41,3%, mentre que l’any 2011 era del 59%.

En qualsevol cas, des del Govern asseguren que, malgrat que “l’atur de llarga durada és un col·lectiu que té tendència a agafar pes”, les polítiques impulsades per l’Executiu “van tenint efecte” per fer-lo reduir de les 22.438 persones que hi havia en aquesta situació el juny del 2015 a les 15.101 que es varen registrar el darrer mes de juny.

Així, l’atur de llarga durada ha caigut en dos anys un 32% (encara que, evidentment, dins aquesta bona xifra no s’expliquen les condicions en què es creen els nous contractes i la precarització del mercat laboral que s’ha anat desenvolupant i assentant a tot l’Estat, però també a les Illes).

El director general d’Economia i Ocupació, Llorenç Pou, explica que l’atur, en el cas de les persones que fa més d’un any que cerquen feina, “cau en termes interanuals a una velocitat superior a la mitjana”: la desocupació de llarga durada ha minvat, respecte de l’any passat, un 19%, mentre que l’atur en general ha registrat una baixada del 14%. Per Pou, aquesta és una dada clau, perquè es veu “un col·lectiu amb dificultats accelerant la reinserció laboral”.

Sobre la reinserció, des del Govern asseguren que part del mèrit es troba en els programes mixtos de formació i ocupació i a Visibles, el programa impulsat per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria que ofereix ocupació directa durant sis mesos a persones aturades, de manera que obtenen un doble objectiu: que es formin i tinguin ingressos. Pou assegura que “aquestes iniciatives aconsegueixen reactivar laboralment la gent” i, de fet, després d’avaluar els programes i estudiar la taxa d’inserció, a la Conselleria han comparat el perfil de les persones que han passat per Visibles i el dels que no han fet el programa: qui no hi ha participat té una taxa d’inserció del 14%, mentre que en el cas de les persones aturades que sí que han fet el programa aquesta taxa augmenta fins al 28%.

En aquest sentit, el director general reivindica la importància de fer créixer la taxa de protecció, perquè els aturats de llarga durada “són persones que necessiten formacions llargues i, si no reben cap tipus de prestació, tan aviat com troben qualsevol feina temporal, el deixen”.

Baixa en general, puja en femení

La taxa d’atur de llarga durada s’ha anat reduint durant els darrers anys i és una de les medalles que es penja el Govern, però la proporció per gèneres s’ha polaritzat progressivament. Si bé el 2011 les dones representaven el 51% de les persones que fa més d’un any que cerquen feina, el 2015 eren el 56% i enguany ja són el 60,5% del total. En termes absoluts, hi ha menys atur de llarga durada, però les dones cada vegada suposen una proporció més gran del col·lectiu.

Enguany, 9.138 dones es troben en aquesta situació a les Balears, davant dels 5.963 homes (o de les 11.413 que hi havia el 2011) i, d’aquestes, un 36,6% cobra algun tipus de prestació. Els homes, en canvi, reben ajudes en un 48,6% dels casos.

El fet de ser beneficiari d’alguna prestació també ha anat variant i distanciant-se de l’homogeneïtat per sexes: fa sis anys, un 54,5% de les dones aturades de llarga durada rebia prestació, per sis de cada quatre homes. Aquesta diferència de cinc punts percentuals es troba, ara, en dotze.

Es tracta d’una dada preocupant des de la perspectiva de gènere, ja que indica que s’està produint una major precarització de la situació de les dones que de la dels homes, però també preocupa, en qualsevol cas, que el percentatge de persones que estan aturades des de fa més d’un any i que reben prestació s’hagi anat reduint.

El pla d’ocupació que va aprovar el Govern el mes passat preveu destinar, fins al 2020, 66 milions d’euros a mesures per fer baixar la desocupació de llarga durada amb mesures com la creació d’incentius a la contractació o la posada en marxa de serveis d’orientació i d’intermediació laboral específics per a aquest col·lectiu.

stats