Es disparen les al·lèrgies a determinats pòl·lens i als fruits secs

Segons un estudi elaborat per la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica, les persones amb algun tipus d'al·lèrgia són cada vegada més joves

L' al·lèrgia a alguns pòl·lens, com el de gramínies, olivera i arizònica (xiprer), i als fruits secs s'ha disparat en els darrers cinc anys, segons un informe elaborat per la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), que s'ha presentat aquest dijous i que revela que les persones amb algun tipus d'al·lèrgia són cada vegada més joves.

L'estudi s'ha elaborat amb la informació de les consultes de més de 300 especialistes i inclou gairebé 3.000 pacients infants i adults de tot l'Estat, que varen ser entrevistats el 2014. Segons aquest informe, la mitjana d'edat dels pacients és de 12 anys, una xifra lleugerament inferior a la de l'informe anterior, que era de 16.

Segons han explicat els doctors Joaquín Sastre, president de la SEAIC, i Tomás Chivato, les partícules de la contaminació "s'enganxen” als pòl·lens i aquests tornen més virulents, afecten i irriten més les mucoses i es desenvolupen les rinitis. Aquesta “agressivitat” provocada per la contaminació fa que, segons els al·lergòlegs, alguns estrangers que no eren al·lèrgics al seu país d'origen ho siguin quan arriben aquí.

"Hi ha alguna cosa al medi ambient explosiu que fa canviar l'expressió gènica i escomet contra l'expressió de les proteïnes, que s'encrueleixen”, ha explicat Sastre, qui ha advertit que si es continua amb aquesta tendència el 2050 al voltant del 50% de la població tindrà alguna patologia al·lèrgica. A més a més, expliquen els experts, aquests pòl·lens “més agressius” comparteixen en ocasions proteïnes amb algunes fruites com les rosàcies, entre les quals el melicotó, de manera que s'estableixen al·lèrgies combinades i pacients amb malalties creuades.

Segons aquests especialistes, sis de cada deu pacients que visiten per primera vegada la consulta de l'al·lergòleg ho fa per símptomes relacionats amb la rinoconjuntivitis; el segon motiu de consulta és l'asma (23,4%); el tercer, la hipersensibilitat als medicaments (17,7%) i el quart, l'al·lèrgia als aliments (10%). L 'augment d'al·lèrgies als aliments i, especialment, als fruits secs té a veure, segons Sastre, amb l'increment del consum d'aquests productes.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF