Balears 29/03/2017

Els contractes de MÉS, nova prova per a l'estabilitat del Pacte

El PSIB reclama documentació i Podem assenyala que "aquestes coses no haurien de passar"

Jaume Vinyas
2 min
Els coportaveus de MÉS per Mallorca, Bel Busquets i David Abril.

PalmaLa polèmica del contracte que el vicepresident, Biel Barceló, va adjudicar al seu excap de campanya, Jaume Garau, pel procediment conegut com a “negociat sense publicitat” es fa més gran i amenaça de convertir-se en una nova tempesta que amenaci l'estabilitat del Pacte. 'Diario de Mallorca' ha publicat aquest dimecres que diverses conselleries de MÉS i regidories de Cort varen adjudicar 'contractes menors' a les empreses de Garau, fet que va amplificar l'enrenou.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha anunciat que l'Executiu ha reclamat a totes les conselleries informació sobre les contractacions vinculades amb Garau. “No basta amb la legalitat, sinó que s'han d'aplicar principis ètics”, ha assenyalat. Costa no ha descartat demanar responsabilitats però abans, ha subratllat, cal recopilar tota la informació.

L'oposició no ha desaprofitat per fer sang amb la polèmica. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha ironitzat sobre l'anunci de Costa: “És esperpèntic. El Govern ha demanat informes al mateix Govern”, ha dit, i ha afegit que “això és el que passa amb els governs de coalició, que cadascun va pel seu compte”. El Pi, per part seva, ha lamentat que “molta gent dona lliçons durant molt de temps i després empra les mateixes eines legals per contractar”, ha dit el portaveu, Jaume Font.

El PP, pel seu costat, ha carregat contra la “hipocresia” de l'Executiu i ha recordat que fa menys d'un any va signar un codi ètic que, segons ha assegurat, “s'han passat pel folre”. El portaveu parlamentari adjunt, Juan Manuel Lafuente, ha admès que el PP va contractar els serveis de Garau la legislatura passada, però ha afegit que “aquest no és el debat”. “Pot ser un magnífic professional, però no hi ha aquí un conflicte d'interessos?”, s'ha demanat.

MÉS es justifica

La coportaveu de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, ha remarcat la “legalitat” d'aquest tipus de contractació i no n'ha volgut valorar aspectes ètics o estètics. “Les veim adequades, perquè són legals”, ha subratllat.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha lamentat, per la seva banda, que “aquestes coses no haurien de passar”, i ha afirmat que “transparència i ètica són una part absolutament cabdal” dels Acords pel Canvi. Respecte de la possibilitat de demanar responsabilitats a Barceló, ha assegurat que esperaran a escoltar totes les explicacions del vicepresident i estudiaran la documentació.

Finalment, el portaveu socialista, Andreu Alcover, ha dit que “no hi ha desconfiança” en MÉS, però ha remarcat que “hem de delinear la legalitat, l'ètica i l'estètica”.

stats