Balears 19/02/2017

Es troben quatre noves colònies de la baldriga balear, espècie amenaçada, a la Dragonera

Els ornitòlegs apunten que aquesta espècie continuarà prosperant després de l'erradicació de la rata negra, espècie invasora

Ara Balears
2 min
La baldriga balear.

PalmaA l'illa de la Dragonera s'han identificat quatre nous nuclis reproductors de la baldriga balear, mundialment amenaçada i, a més, l'única espècie marina endèmica de l'Estat, i en un moment en què el seu descens poblacional, estimat en un 14% anual, posa la seva supervivència en una difícil situació.

El passat 15 de febrer, la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife) va recollir a la seva web aquest nou descobriment. Les colònies de cria que s'han identificat es troben localitzades al vessant sud de l'illot, i pel que sembla, apunten els ornitòlegs, continuaran prosperant després de l'erradicació de la rata negra el 2011, que va ser inclosa entre les 100 espècies invasores més nocives del món per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Això demostra també "la importància d'eliminar depredadors introduïts com moixos assilvestrats i rates per millorar la seva taxa reproductiva", assenyalen els ornitòlegs i, a més, se n'ha confirmat la nidificació els anys 2013, 2014 i 2015 a les cales Llebeig, Bubú i Cucú, on s'han marcat amb geolocalizador cinc parelles, com també al serral de Forn de Calç.

Tota la informació ha estat recollida per centenars de cites sobre avifauna destacades en el Noticiario ornitológico, que cada sis mesos es publica a la revista científica 'Ardeola'. El darrer informe recopila notícies de 179 espècies obtingudes de diverses fonts i facilitades per nombrosos ornitòlegs a peu de camp que realitzen una gran tasca de ciència ciutadana.

També a les Illes hi ha bones notícies per a l'aligot comú, que definitivament s'ha instal·lat com a reproductor. Se n'ha localitzat un de nou a Marratxí, on han nascut dos polls, encara que solament un ha tirat endavant. La població d'aquest rapinyaire va per bon camí, ja que s'estima l'existència d'entre cinc i deu parelles a Mallorca.

stats