Balears 28/11/2017

Llancen una recollida de signatures contra la urbanització Petit Deià

L'Assemblea Deià Petit es va començar a organitzar dijous passat i ja prepara més accions contra el model urbanístic del municipi

Jaume Ribas
2 min
Les màquines ja han començat a treballar als terrenys on es vol ubicar la urbanització.

Palma21 habitatges unifamiliars de luxe a un municipi de 642 habitants. Aquest és el projecte que la promotora Mar Capital ha anomenat Petit Deià, que s'ubicaria a la zona del Clot, a la banda esquerra de la carretera entrant a Deià per la carretera de Valldemossa. Els veïns del poble es varen organitzar en una assemblea que es va reunir dijous passat per demanar un canvi en la normativa urbanística. L'Assemblea Deià Petit va publicar ahir dilluns una recollida de signatures per evitar la construcció d'aquesta nova urbanització. En pràcticament 24 hores, la petició a la plataforma Avaaz ha superat ja les mil adhesions.

La llicència per construir aquesta urbanització ja va ser atorgada el 2008, però la constructora la va deixar caducar. La zona en què es projecta la construcció és terreny urbanitzable d'acord amb unes normes subsidiàries que no han estat modificades des del 1992. Per això s'ha hagut de tornar a concedir la llicència per a Petit Deià ara i també per això l'Assemblea Deià Petit no només s'oposa a la construcció de la urbanització, sinó que també demana un canvi en la normativa que restringeixi el terreny urbanitzable al poble.

Saturació, especulació i mobilitzacions

A més, tant l'Assemblea com l'oposició de l'Agrupació DEIÀ denuncien que la construcció d'aquests 21 habitatges suposarà empitjorar els problemes que pateix el poble, especialment a l'estiu, com ara la manca d'aigua, el col·lapse del trànsit, les dificultats per aparcar o les pudors de la depuradora. També denuncien que el municipi té “un model urbanístic que posa el poble i el paisatge al servei de l'especulació” i creu que la construcció de la urbanització Petit Deià n'és la prova.

Per això, a més de la recollida de signatures, l'Assemblea es planteja altres maneres d'intentar aturar el projecte. Una seria la via legal, que podria servir per aturar o endarrerir el projecte si s'aconseguissin trobar errades tècniques o jurídiques a la llicència. A més d'això, els veïns plantegen l'opció de fer campanyes informatives al poble. Per una banda, consideren que caldria informar els deianencs de l'impacte de la nova urbanització, de com els afecten les normes subsidiàries i de quin hauria de ser el model urbanístic alternatiu. Per una altra, es plantegen campanyes de publicitat negativa per informar els potencials compradors dels habitatges de luxe dels problemes i les mancances del poble.

Cases i entorn de luxe

El projecte de Petit Deià consta de 21 habitatges unifamiliars dissenyats per l'arquitecte Antonio Juncosa. Aquestes construccions es promocionen com a fetes amb materials de luxe i amb les tècniques i l'aspecte tradicional de la serra de Tramuntana. A més, la promotora Mar Capital destaca la bellesa de l'entorn i la cura de les zones comunes del complex que projecten. Les cases són totes diferents entre si. Tots els plànols superen els 100 m2, entre espais construïts, accessos i terrasses.

Fotomuntatge que mostra com s'integraria la urbanització al poble.

L'empresa Mar Capital, la responsable del projecte, treballa en la construcció, la producció i la gestió de propietats. Al seu web, la companyia treu pit per com ha aguantat la crisi al sector especialitzant-se en els projectes de luxe.

stats