Balears 12/09/2017

Barceló esquiva la reprovació en un debat en què no ha estat ni protagonista

Els atacs creuats entre els partits deixen la gestió del vicepresident en un segon pla

Jaume Vinyas
4 min
El vicepresident, Biel Barceló, durant el debat de la seva reprovació.

PalmaEl vicepresident, Biel Barceló, s'ha salvat, per només dos vots, de ser reprovat pel Parlament en un debat en el qual, de manera imprevista, ha jugat un paper molt secundari. Les acusacions creuades entre els partits que integren els Acords pel Canvi i el PP han protagonitzat un debat que ha estat molt tens, en la part inicial, i en el qual s'han arribat a produir tres intervencions no previstes per invocació de l'article 76.1 del Reglament de la Cambra que regula les rèpliques per "al·lusions que impliquin judici de valor o inexactituds sobre la persona o la conducta d'un diputat".

Les hostilitats les ha obertes el portaveu parlamentari de MÉS per Menorca. Nel Martí ha acusat el PP de presentar una "proposició no de llei de perruqueria", que "agafa el blog del diputat Antoni Camps, retalla i enganxa un dels articles i en fa l'exposició de motius". Una iniciativa, ha considerat, "molt poc ètica" "plena d'exageracions" i que, "en un atac d'histèria", assegura que la crisi dels contractes menors amb Jaume Garau va provocar "convulsions als fonaments del Govern".

Martí ha acusat diversos diputats del PP d'haver "fraccionat contractes" quan ocuparen responsabilitats de Govern durant la legislatura anterior. Entre aquests, ha assenyalat directament Biel Company, Antonio Gómez, Núria Riera i, fins i tot, Misericòrdia Sugrañes, en qualitat de batlessa d'Alaior. La banca del PP començava a escalfar-se. El menorquinista ha desafiat el PP a acceptar les seves esmenes que, entre altres propostes, volia fer públics tots els informes d'Intervenció dels darrers sis anys. Una petició que no ha estat atesa.

La intervenció de la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha acabat d'encalentir els ànims dels populars. "Quina barra tenen vostès, quina manca de vergonya", ha afirmat només pujar al faristol. "Enhorabona per aquest espectacle de cinisme polític", hi ha insistit, en referència a l'actitud contestatària mentre els recriminava el passat no tan llunyà de la formació vinculat a la corrupció.

Camargo també ha tingut unes paraules per a Barceló, a qui, fins aquell moment, gairebé ni se l'havia anomenat. "Vostè té la nostra reprovació moral", li ha dit, i ha recordat la petició de dimissió que li va fer la formació dels cercles i que, segons ha assegurat, manté. "La major reprovació que pot tenir és que el moviment ecologista hagi batejat els efectes de la massificació com a 'efecte Barceló'", li ha entimat.

Ràpidament, però, Camargo s'ha tornat a dirigir al PP, a qui ha instat a "reprovar-se si volen reprovar". Les seves paraules han provocat la primera petició d'intervenció per faltar el respecte.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha indignat Podem recitant la llista de condemnats o imputats de la formació dels cercles, per circumstàncies diverses. Entre aquestes, ha recordat que l'actual regidor de Joventut, Igualtat i Drets Cívics, Aligi Molina, va ser condemnat per participar en l'ocupació de la Conselleria d'Educació, el maig de 2012.

La portaveu del PP, Marga Prohens, indignada, replicant Podem.

Camargo, immediatament, ha invocat el mateix article que Prohens i també ha replicat als populars "els 60 casos amb sentència ferma de corrupció" que arrossega el partit, "el més corrupte d'Europa, en l'àmbit estatal. El Parlament estava encès mentre la gestió de Barceló quedava fora del debat.

El coportaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha aportat una imatge icònica a la sessió quan ha tret un paquet de pastilles de sabó i les ha ofertes al PP "perquè es rentin la boca abans de parlar d'ètica". Abril ha defensat les explicacions que Barceló va fer respecte de la crisi dels contractes: "Ha donat més explicacions que ningú de vostès. I miri que n'han tingut, d'imputats", ha assegurat. "Volen reprovar el meu company la mateixa setmana que Jaume Matas, el major saquejador dels comptes públics de la història de la Comunitat, torna a estar davant el jutge".

El coportaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ofereix sabó al PP "perquè es renti la boca".

A continuació, Abril, ha centrat els atacs en la diputada Mabel Cabrer, a qui ja havia demanat, prèviament, responsabilitats per una sentència del Tribunal Suprem que pot obligar el Govern a pagar una indemnització de 20 milions d'euros. Cabrer també ha demanat la paraula i ha titllat Abril de "mentider". "M'acabaràs demanant perdó", ha sentenciat.

La diputada del PP, Mabel Cabrer, replicant David Abril.

La intervenció de Cabrer ha suposat el clímax d'un debat que el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha qualificat com "un poc patètic". La resta d'intervencions han transcorregut en calma.

Finalment, la rèplica del diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha encès els ànims de MÉS per Menorca. "A vostès els varen fer servir de cap de turc i ara que tenen l'oportunitat de reclamar responsabilitats, no la fan servir. No els entenc", ha dit Lafuente. El portaveu parlamentari, Nel Martí, ha demanat la paraula, també, per al·lusions, però en aquesta ocasió el president del Parlament, Balti Picornell, no ha volgut concedir un quart torn de paraula extra.

La votació s'ha resolt per 24 vots en contra (PSIB, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent x Formentera); 22 vots a favor (PP, Ciutadans i la diputada no adscrita, Montse Seijas) i 11 abstencions (Podem i El Pi).

stats