Balears 28/10/2016

Les Balears reclamen més protecció per als refugiats sahrauís davant la deixadesa de l'Estat

El govern espanyol ha reduït un 60% la cooperació, segons denuncia Mitja Lluna Roja

Martí Gelabert
2 min
Visita de la delegació balear als campaments de refugiats sahrauís

PalmaL'Estat espanyol ha reduït un 60% la cooperació amb el poble sahrauí el darrer any. Així ho ha confirmat el conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, Jesús Jurado. Aquesta denúncia prové de la preocupació de Mitja Lluna Roja, que també ha traslladat a les institucions balears que l'Estat s'està endarrerint en el pagament de la seva contribució al programa mundial d'aliments.

"Quina responsabilitat hi té?", s'ha preguntat aquest divendres matí Jurado davant els mitjans, i ha afegit: "Fem una crida perquè el govern estatal assumeixi responsabilitats. Tenim idees diferents de cooperació". Per part seva, la presidenta de l'Associació d'amics del poble sahrauí de les Illes Balears, Catalina Rosselló, ha assegurat que "els sahrauís són els nostres refugiats", en al·lusió a tot l'Estat. "Hi tenim un deute moral", ha subratllat.

Jurado i Rosselló, acompanyats del president del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Joan Verger, han explicat la visita que una delegació de 37 persones, amb representants de totes les institucions de les Illes, va realitzar als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf (Algèria). Rosselló ha remarcat que es vol "demostrar el suport polític" cap a aquesta causa i que visites com aquesta ajuden a conèixer la realitat de primera mà i, alhora, signifiquen un suport per als afectats, que "s'animen molt quan veuen que pensen en ells".

Manifest de suport

Verger ha reclamat no deixar-los "sols" i ha explicat que hi ha diversos programes destinats a l'ajuda del poble sahrauí, com un de salut, que "permet reduir la mortalitat infantil", i altres ajudes d'urgència, com ara la rehabilitació de zones concretes i també suport en l'àmbit de l'educació. Jurado ha ressaltat que, per al 2017, s'incrementarà un 15% els pressupostos per al Fons Mallorquí de Solidaritat, i que s'espera que una part de l'augment del finançament es pugui dedicar a aquesta causa.

Les Balears reclamen més protecció per als refugiats sahrauís davant la deixadesa de l'Estat

Les institucions balears, en les quals s'inclou el Govern, han realitzat un manifest institucional per reclamar el final del procés de descolonització del Sàhara Occidental, obert el 1975, mitjançant un referèndum que asseguri l'expressió lliure i autèntica de la voluntat del poble sahrauí". En aquesta línia, s'insta el govern espanyol a promoure les polítiques necessàries per facilitar "el dret legítim" a la seva autodeterminació, així com a denunciar, un cop més, la "situació greu de violacions dels drets humans que es viu al Sàhara ocupat".

De la mateixa manera, es demana a l'Estat que atorgui un estatus diplomàtic a la representació del Front Polisario "com a legítim representat del poble sahrauí, així reconegut per l'ONU". Dirigida cap a les mateixes institucions balears i cap a la societat civil, també s'ha fet una crida a intensificar i ampliar la cooperació humanitària.

stats