REFUGIATS
Balears 20/06/2016

Amics del Poble Sahraui denuncien el bloqueig del govern espanyol

L'associació ha donat a conèixer aquest dilluns el cas d'un activista condemnat a cadena perpètua i pendent de rebre asil polític

Montse Terrasa
2 min
Javier Canivell, Catalina Rosselló i  Hassana Aalia.

Palma"Sí que es parla dels refugiats sahrauis, però hi ha un bloqueig des del govern d'Espanya i de mitjans de comunicació del drama que estam vivint". Qui ho diu és Hassana Aalia, un jove activista sahraui condemnat per un tribunal militar de Rabat a cadena perpètua per haver format part del Campament de la Dignitat. Pendent d'un recurs davant l'Audiència Nacional que li doni finalment asil polític, Hassana ha participat aquest dilluns en la conferència 'Sahrauis: els nostres refugiats', al Col·legi d'Advocats de Balears, convidat per l'Associació Amics del Poble Sahraui de Mallorca.

Coincidint amb el Dia mundial dels refugiats, Hassana Aalia ha explicat la seva experiència personal al Campament de la Dignitat, que es va aixecar a 15 quilòmetres d'El Aaiun i on es van instal·lar 20.000 persones en unes 7.000 haimes, fins que va ser assaltat per l'exèrcit marroquí el novembre del 2010. Hassana era l'encarregat d'introduir periodistes d'altres països i acompanyar-los durant la seva estada al campament. "Varen donar una lliçó sobre com s'havien de reivindicar els drets com a poble", diu aquest jove, qui destaca que la població sahraui "continua lluitant pacíficament". Després del desmantellament del campament, en el qual van morir onze agents marroquins, Hassana va ser condemnat per un tribunal militar a cadena perpètua. En total, 24 activistes han estat empresonats i compleixen "condemnes molt dures", segons ha comentat el jove sahraui.

L'advocat de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) a Euskadi, Javier Canivell, du el cas de Hassana Aalia, que està pendent de la resolució d'un recurs contenciós administratiu per aconseguir l'asil polític que el Ministeri d'Interior li va denegar el gener de 2015. Canivell ha criticat l'actuació del govern espanyol que, com a membre de la UE, participa de l'acord amb Turquia per deportar els refugiats que arribin a Grècia. El representant de CEAR també ha qüestionat que l'estat espanyol només tingui previst donar acollida a 15.000 refugiats, xifra que equival a l'1% del total de la Unió Europea. "Exigim a Espanya que doni visats, que cessin les tanques i que es creïn corredors segurs", ha demanat el misser.

Catalina Rosselló, presidenta d'Amics del Poble Sahraui, ha denunciat també que per part del Govern espanyol "es posen impediments per donar visats" i per organitzar, un any més, el programa d'acollida de nins provinents dels campaments del Sàhara 'Vacances en pau'. "Ens han fet patir fins a la setmana passada per donar la seva conformitat", ha remarcat Rosselló, qui també ha dit: "Els sahrauis són els nostres refugiats, perquè Espanya continua sent la seva potència administradora".

L'Associació presidida per Rosselló és una més de les que donen suport a la manifestació a favor dels refugiats i per això s'ha programat la conferència de Hassana Aalia i Javier Canivell a les 18.30 hores d'aquest dilluns, mitja hora abans del que s'havia previst en un principi, per afavorir la participació a la convocatòria de la Plataforma SOS Refugiats.

stats