URBANISME
Balears 17/11/2016

Els arquitectes adverteixen que la gentrificació afecta col·lectius vulnerables

El Col·legi d'Arquitectes de les Balears celebra les jornades 'Turisme i gentrificació' dijous i divendres

Ara Balears
2 min
La decana del COAIB, Marta Vall-Llossera, i el president de la demarcació de Barcelona del COAC, Manuel Casadevall.

PalmaLa degana del Col·legi d'Arquitectes de les Balears (COAIB), Marta Vall-Llossera, ha advocat per abordar la gentrificació "amb criteris tècnics, però al mateix temps amb una gran sensibilitat en la mesura que pot afectar col·lectius socials vulnerables".

La màxima responsable del COAIB ha fet aquestes declaracions dijous horabaixa en la inauguració de les jornades d'arquitectura 'Turisme i gentrificació', que es duen a terme dijous i divendres al COAIB, ha informat l'entitat col·legial en un comunicat.

Vall-Llossera ha assegurat que, tenint en compte l'actual moment de canvis profunds en els àmbits econòmic, social i mediambiental, l'objectiu del congrés és "pensar sobre el posicionament de l'arquitectura per donar una millor resposta als reptes amb vista al futur".

Les jornades tenen la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i formen part del seu Congrés d'Arquitectura 2016, que promou debats, reflexions i ponències per estudiar el context social, mediambiental i econòmic actual, identificar les noves metes de l'arquitectura i plantejar els instruments professionals per consolidar-los.

A la inauguració de l'acte ha acudit també el president de la demarcació de Barcelona del COAC, Manuel Casadevall, que ha destacat el format "obert i prolongat" d'aquest congrés, en el qual han participat més de 4.000 persones al llarg de sis mesos. Casadevall ha apuntat que el valor de l'arquitectura del segle XXI depèn de "la seva capacitat de sintonitzar amb les necessitats de la societat" i ha assenyalat que fòrums de debat com aquest congrés resulten fonamentals per saber què volen els ciutadans.

Les jornadas d'arquitectura se celebren aquest dijous i divendres al saló d'actes del COAIB.

L'arquitecta Joana Roca ha pronunciat una conferència titulada 'L'acció municipal contra gentrificació', l'arquitecte Antoni Vidal ha abordat les oportunitats del port de Maó i la jornada ha conclòs amb una taula rodona amb la participació dels ponents amb l'arquitecte Salvador Roig i la historiadora i professora de la UIB Catalina Cantarellas.

Per a aquest divendres està prevista la presència de l'arquitecte i Premi nacional d'urbanisme, Francisco Pol, que pronunciarà la conferència 'El turisme i els actuals processos de modificació dels contextos socials i econòmics de les ciutats històriques'. I també hi serà l'escriptor Guillem Frontera, que farà la conferència 'Una experiència personal de la gentrificació'.

stats