NETEJA
Balears 07/07/2016

Abandonar una gelera al carrer es multarà amb 900 euros

Emaya preveu incrementar la vigilància i les sancions seran més dures per evitar l'acumulació de trastos a les barriades

Montse Terrasa
2 min
Els responsables d'EMAYA, amb el nou model de camió.

PalmaLa multa per deixar una gelera o un televisor antic al carrer serà de 900 euros, segons la nova ordenança municipal de residus i neteja que entrarà en vigor a finals d'any, ha anunciat aquest dijous Neus Truyol, presidenta d'Emaya. A part d'una pujada dels imports de totes les sancions, l'empresa municipal incrementarà la vigilància als punts conflictius de les barriades, amb ajuda de la Policia Local.

Truyol ha fet un balanç dels primers set mesos de funcionament del sistema de recollida de trastos i assegura que s'ha aconseguit disminuir el percentatge de conductes incíviques d'un 65% a un 25%. Tot i així, es vol reduir més aquestes xifres de gent que no deixa els residus que toquen el dia i hora establerts. "Els controladors ambientals ja s'estan planificant per augmentar el control dels punts conflictius", ha comentat Truyol. En aquesta tasca de major vigilància, també s'hi vol implicar els agents de la Policia Local, organisme amb el qual ja s'està parlant.

Les sancions lleus, les més habituals per deixar trastos fora d'hora i de dia, oscil·len entre els 30 i els 100 euros en l'actualitat. Una vegada aprovada la nova ordenança, les multes seran d'entre 100 i 900 euros. Les infraccions greus, com abandonar geleres, televisors antics i altres residus considerats perillosos, es multaran a partir de 900 euros, fins a 45.000 euros, encara que aquesta quantia només s'imposaria en el cas que una empresa abandonàs 50 geleres, ha posat com a exemple la presidenta d'Emaya. En els casos més greus, les multes seran de 45.000 euros a 1,75 milions d'euros.

Balanç dels primers mesos

Multes i imports

Els controladors ambientals han interposat 141 sancions per abandonament de residus voluminosos a la via pública. I d'aquestes, ja se n'han tramitades 98, ha especificat Truyol. La majoria han estat infraccions lleus amb un import d'entre 45 a 250 euros per deixar mobles i altres objectes en dia i hora equivocats. Del total de sancions, nou han estat considerades greus i s'han multat amb entre 300 i 500 euros, principalment per tirar residus d'obra i runes. I tres casos són especialment significatius, amb sancions d'entre 1.200 i 1.500 euros, per abandonar tòners, residus d'obra de manera massiva i per l'abandonament i crema de pneumàtics.

Abans de la roda de premsa, ha tingut lloc la presentació d'un nou model de camió de recollida de trastos, que funciona amb gas i que ha eliminat quasi per complet el renou. Aquest vehicle té gran capacitat i permet maniobrar millor pels carrers estrets, ha explicat la responsable d'Emaya. Com aquest camió n'hi haurà tres, i un altre funcionarà com a "satèl·lit", desplaçant-se allà on un camió ja estigui ple, per fer-ne el relleu.

Emaya ha anunciat també que s'incrementaran els repassos pels barris, amb l'objectiu que es mantinguin nets durant tota la setmana.

stats