URBANISME

Més juristes per fer front a les obres il·legals en sòl rústic a Mallorca

El Consell de Mallorca contractarà més personal per agilitar els més de 1.200 expedients que han trobat pendents d'iniciar els tràmits de sanció i demolició

Amb l'objectiu de fer valer l' Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca ( ADU), la institució posa en marxa un pla de xoc per agilitar els tràmits i poder sancionar els expedients urbanístics que han trobat dins un calaix.

Una de les mancances que s'ha trobat el nou equip de govern del Consell de l' ADU és la part jurídica. Per això, reforçarà la plantilla amb més personal jurídic per impulsar la tasca que du a terme i agilitar els tràmits i els expedients. Les mesures incloses en aquest pla de xoc preveuen augmentar el ritme de la tramitació d'expedients del personal ja existent i cobrir les necessitats de personal que hi ha actualment.

Es contractaran tres places per a juristes que es podran cobrir en dos o tres mesos, i s'augmentarà el nombre de personal tècnic de l'administració general amb especialistes en matèria jurídica. També es dotaran econòmicament dues places d'inspector i una plaça d'auxiliar administratiu. En total, el Consell ha previst que l'agencia disposi de 12 treballadors més, a banda dels 15 que hi ha ara, la qual cosa suposa quasi duplicar la plantilla actual.

Una "herència" de més de 1.200 expedients aturats

En relació a la feina que s'han trobat "estancada", es tracta de 1.206 expedients pendents d'iniciar els tràmits de sanció i de demolició. Segons la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, "això sí que és herència rebuda i la resta és comèdia". Garrido ha criticat que aquest "col·lapse" és una falta de voluntat política, ja que segons ella les funcions de l' ADU van quedar aparcades la legislatura passada.

D'aquests expedients que s'han trobat, 562 també estan pendents que se'n calculi l' Índex de Qualificació d'Actuacions, que és l'instrument que s'empra per prioritzar les demolicions partint d'uns determinats criteris (tipus de sòl, valor de les obres, reincidència de l'infractor, entre d'altres). Aquest índex només s'ha calculat en les infraccions comeses a partir de 2010.

Actualment l'Agència de Disciplina Urbanística té 150 ordres de demolició que encara no s'han executat. Des del Consell han explicat que ja s'està treballant per fer-les efectives. La intenció de l' ADU és que es faci ús de les multes coercitives per forçar els propietaris infractors que siguin ells els qui executin la demolició.

També hi ha 70 recursos d'alçada pendents de resoldre, fet que impedeix començar a recaptar la sanció o a demolir la construcció fins que no s'hagin resolt.

Quant a les obres il·legals que es detecten, l'Agència posa en marxa un protocol d'actuació urgent per paralitzar-les de manera immediata. La consellera Garrido i el director gerent de l'Agència de Disciplina Urbanística, Tomeu Tugores, han recordat que s'ha de tenir en compte que, si s'acaba la construcció d'una edificació il·legal, els costos de demolició i de la sanció són més alts si s'atura abans. Per tant, la suspensió immediata de les obres és "la millor solució".

Amb la reactivació de l'Agència, el Consell cerca "fer por" i deixar d'oferir una sensació d'impunitat. Amb tot, es farà una tasca preventiva i asseguren que actuaran de manera ràpida amb l'objectiu de protegir el territori de Mallorca.

 

 

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF