Balears 21/07/2016

La finca de Son Bosc tornarà a formar part del Parc Natural de l'Albufera

El Govern anuncia la mesura durant el debat d'aprovació de la Llei d'avaluació d'impacte ambiental

Jaume Vinyas
2 min
Vidal en la seva intervenció en el ple d'aquest dijous.

PalmaEl Parc Natural de l'Albufera s'ampliarà amb la incorporació dels terrenys on s'havia de construir el polèmic camp de golf de Son Bosc. Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, durant el debat parlamentari d'aprovació de la Llei d'avaluació de l'impacte ambiental. La norma deroga expressament la llei a mida que es va fer l'any 2010 amb l'única intenció d'autoritzar el polèmic projecte, "legislació a la carta de la més grollera", segons ha dit Vidal. Son Bosc ja va estar integrat uns mesos, entre el 2003 i el 2004, en el Parc Natural.

El conseller ha expressat la "satisfacció, tant personal com institucional", per una decisió que, segons ha assegurat, compleix amb diverses recomanacions. En aquest sentit, ha recordat que la Missió d'Assessorament del Conveni Ramsar (el més antic dels convenis internacionals sobre conservació del medi ambient) ja va demanar explícitament l'any 2011 al Govern Bauzá que es desestimàs la construcció del camp de golf i s'incorporàs la finca al Parc Natural. L'organisme al·legava, en el seu informe, que "la zona de Son Bosc és part integral de l'ecosistema de l'Albufera perquè les seves característiques ecològiques i, especialment, les hidrològiques, són una continuació de la mateixa Albufera". Vidal també ha fet referència a les diverses sentències judicials que han acabat impossibilitant el projecte.

La revisió del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de l'Albufera suposarà l'addició de 10 hectàrees més a les 1.646,48 existents.

S'Albufera de Mallorca.

El llarg recorregut d'un projecte frustrat

El projecte de camp de golf de Son Bosc fou impulsat per una agrupació empresarial de diferents hotelers reunits en la societat Golf Platja de Muro SA. Va generar, immediatament, dures crítiques dels ecologistes per l'impacte que podia causar en la flora i fauna d'aquesta àrea ubicada just devora l'Albufera.

El projecte s'origina durant l'era Matas, però la polèmica política va esclatar en el si del segon Pacte de Progrés. L'atorgament de les llicències per part de l'Ajuntament de Muro va provocar un important enfrontament polític entre el batle, Jaume Perelló (UM), i els seus socis del PSOE-Entesa. Aquests van abandonar el ple en el moment en què s'havia de votar la concessió, i el batle els va destituir.

La tensió va arribar fins al Consolat de Mar, fet que provocà tensions entre el PSIB, UM i el Bloc per Mallorca. Finalment, l'agost del 2010 el Govern va paralitzar les obres al·legant que afectaven la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de l'Albufera. S'iniciava així una batalla judicial contra la decisió amb el llavors director general de Biodiversitat, Vicenç Vidal. Els tribunals han acabat donant la raó al Pacte i, aquest dijous, el conseller Vidal ha tancat el cercle.

stats