Seijas denuncia que Podem va utilizar la seva firma sense permís per retirar preguntes a la comissió de Salut

La portaveu parlamentària, Laura Camargo, admet els fets però els atribueix a un "error humà"

La guerra interna de Podem no toca fons. La diputada Montse Seijas, suspesa cautelarment de militància per haver suposadament infringit el codi ètic, ha denunciat, aquest dimarts, al Parlament, que la formació dels cercles va utilitzar, sense permís, la seva firma electrònica per retirar unes preguntes a la Comissió de Salut d'aquest proper dimecres. La diputada ha anunciat que presentarà una denúncia al jutjat quan acabi el plenari tot i que ha admès que no té clar, encara, a qui ha de denunciar. "Explicaré els fets i les persones implicades i ja veuré que faré", ha explicat.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha admès que es va produir un "error humà" vinculat al "funcionament automàtic pel qual s'utilitza la firma electrònica de tots els diputats". En aquest sentit, ha assegurat que no se'n van assabentar fins que la mateixa Seijas els va cridar, dilluns capvespre, per demanar explicacions. Automàticament, assegura, el partit ha assumit l'error, ha demanat disculpes i ha registrat un document al Parlament per esmenar l'errada. En la convocatòria de la comissió, que s'ha de celebrar dimecres horabaixa, estan registrades, efectivalemtn, les preguntes de Seijas, qui figura com a diputada del Grup Parlamentari de Podem tot i estar suspesa de militància.

Està per veure, però, si la formació permet a la diputada de participar-hi. La setmana passada, segons ha explicat Seijas, el diputat Carlos Saura va substituir-la en el darrer moment tot i que la mateixa Seijas hi havia assistit. "Jo no puc parlar en nom de Podem però no em poden negar d'intervenir perquè soc diputada", ha lamentat. 

La impossibilitat de fer quadrar les mesures disciplinàries de Podem (suspensió cautelar de militància) amb el Reglament de la Cambra (que otorga l'acta al diputat i, per tant, li permet intervenir independentment de les mesures que li hagi pogut imposar el partit) podria estar en l'origen del conflicte. De fet, segons l'explicació oficial de Podem, l'origen de l'"error humà" hauria estat l'intent de l'administrativa de Podem d'esborrar el nom de la formació de les preguntes de la diputada.

Les explicacions de Podem

La formació ha difòs el document que ha adreçat, aquest mateix dimarts, a la Mesa del Parlament, on exposa que, dilluns, l'administrativa del Grup Parlamentari "va presentar per error administratiu escrit de sol·licitud de retirada d'iniciatives parlamentàries a nom de la diputada Montse Seijas". Segons argumenta Podem, "l'error administratiu va consistir en pensar que, havent-se comunicat públicament la suspensió de militància de la senyora Seijas, l'aplicació informàtica del Parlament a través de la que es generen automàticament i es presenten els escrits d'iniciatives parlamentàries no firmaria per defecte el nom de la parlamentària a nom de la qual es va registrar la iniciativa".

"L'administrativa", prossegueix el text, "en tot moment pensava que estava retirant el nom de Podem d'una iniciativa parlamentària". "Òbviament", conclou la formació, "va errar en el procediment ja que les iniciatives són particulars dels diputats i no es poden desvincular tècnicament (des de l'aplicació) del Grup Parlamentari sota el que ha estat presentada. 

Segons Podem, va ser la mateixa administrativa qui va comunicar l'error a Seijas i li va demanar disculpes, que no haurien estat acceptades per la diputada segons consta a l'escrit. Podem manifesta que "confia plenament" en l'administrativa i que "entèn que l'errada tècnica està feta sense mala fe". 

Seijas no s'ho empassa

La diputada, però, no accepta les explicacions i està disposada a anar als tribunals. En aquest sentit, ha suggerit que, per la voluntat de medrar al partit, "l'administrativa està posant el cap per salvar algú". Segons ha dit, Saura i la diputada Marta Maicas (coordinadora del partit a la Comissió de Salut) haurien decidit, dimecres passat, eliminar les preguntes de Seijas. "Tan intel·ligents que son i mireu quin nyap" ha fet afegint que se sent víctima d'una "cacera de bruixes estalinista" i que els seus companys de partit la tracten "com a una apestada". "Ja m'han llevat la reputació. Ja només em queda defensar-me", ha lamentat, finalment. 

Camargo, per la seva banda, ha lamentat que Seijas hagi considerat "insuficients" les disculpes i ha assenyalat que "crec que la via per a resoldre això no és la judicial". La portaveu parlamentària ha admès que mai s'havia enfrontat a una "situació tan excepcional" i ha acabat demanant a Seijas que moderi les seves declaracions: "Les caces de bruixes del maccarthisme no tenien cap tipus de garantia" tal com sí que tindria, tal com ha defensat una vegada més, l'expedient sancionador obert la setmana passada contra Seijas i la presidenta del Parlament, Xelo Huertas.

Els socis del Pacte han tornat a expressar la seva preocupació per l'evolució que està prenent la crisi de Podem. El coportaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha demanat a Seijas que "si té tant de temps lliure com per anar posant demandes, que vagi presentant ja les seves al·legacions" a l'expedient sancionador.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF