TERRITORI
Balears 02/11/2017

El nou Pla Territorial de Mallorca no augmentarà el sòl urbanitzable

El Consell preveu prendre mesures per protegir el sòl rústic i evitar-ne la "terciarització"

Carmen Buades
2 min
Vadell i Garrido, aquest dijous durant la roda de premsa.

PalmaEl Consell no augmentarà el sòl urbà ni urbanitzable en el nou Pla Territorial de Mallorca (PTM) perquè amb el que hi ha "és suficient" per assumir el creixement poblacional previst per a la propera dècada. Tot i que no es considera reduir-lo, la consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, ha afirmat aquest dijous que s'estan estudiant mesures per evitar la saturació de Palma.

Garrido ha presentat avui les línies mestres de la nova norma, que, en principi, s'aprovarà a finals de l'any que ve, i ha recordat que, si bé durant els darrers 14 anys la població de Mallorca ha augmentat un 13,5%, el sòl urbà i urbanitzable "només ha crescut un 1,91% en deu anys", malgrat que estava previst que pogués augmentar fins al 5,5%, segons la darrera revisió que va fer-se del PTM el 2010.

"Hi ha sòl suficient", ha assegurat la consellera insular, ja que "hi ha sòl urbà com per créixer amb 280.000 persones més" i les previsions són que durant la propera dècada la població de l'illa augmenti amb 80.000 persones.

La institució insular ha detectat una "macrocefàlia" de Palma que provoca "desequilibris territorials" pel fet de tenir, per exemple, el 50% de la població. Per combatre-ho, s'impulsaran mesures com crear "nous pols d'atracció" a Inca i a Manacor que evitarien la saturació de la capital o algunes de les dificultats per accedir a l'habitatge.

Sòl rústic

L'objectiu del Consell amb la revisió del PTM serà també evitar la "terciarització" del sòl rústic. Garrido ha explicat que s'ha detectat aquest fenomen, que implica un augment de l'ús residencial i, sobretot, turístic d'aquest tipus de sòl i, per tant, un "oblit" de l'ús agrari. Per això, es vol "racionalitzar" l'ús residencial i turístic per recuperar-ne l'"ús habitual".

La consellera ha criticat que hi ha una "implantació desordenada d'infraestructures" i ha lamentat que no s'han aprovat "polítiques de sostenibilitat territorials" per tenir cura del medi ambient. En aquest sentit, el nou PTM tindrà en compte qüestions paisatgístiques i intentarà "descongestionar la serra de Tramuntana a favor de la zona de Llevant".

Així mateix, en sòl rústic es vol fer una "revisió crítica" pel que fa a la possibilitat d'instal·lar-hi grans infraestructures, com els parcs fotovoltaics o els parcs temàtics, i es permetrà donar ús sociosanitari a solars rústics per crear-hi centres de, per exemple, atenció a la drogodependència.

Procés participatiu

A la roda de premsa ha participat també Miquel Vadell, director insular de Territori, qui ha explicat que a partir del proper dia 7 s'obre un procés participatiu en el qual, a través de tallers territorials i sectorials, s'acceptaran propostes de la ciutadania i de representants de municipis, d'entitats i de col·lectius professionals.

El pla territorial vigent es va aprovar l'any 2004 i, en teoria, la renovació s'hauria d'haver aprovat el 2014. Durant aquests tretze anys, només 7 dels 53 municipis mallorquins s'hi han adaptat, motiu pel qual Garrido l'ha qualificat de "gran fracàs". La manca d'adaptació es pot haver produït, segons la consellera insular, per "falta d'interès" o de voluntat política, però també perquè es va voler fer una regulació "tan ambiciosa" que va dificultar als municipis abastar-ho tot.

Segons els càlculs de l'Administració, el nou PTM podria aprovar-se de manera inicial durant el primer trimestre del 2018 i de manera definitiva a finals d'any. Es veurà complementat amb el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) i el pla d'equipaments comercials, igualment en marxa.

stats