El Parlament debatrà sobre Arnaldo Otegi a iniciativa del PP

Els populars volen que la Cambra condemni qualsevol mostra de suport al líder de l'esquerra abertzale

El Parlament debatrà demà una Proposició No de Llei (PNL) que pretén que tots els grups parlamentaris condemnin i/o es posicionin públicament respecte de la figura d' Arnaldo Otegi. La iniciativa l'ha presentada el PP, formació que està "molt preocupada" pel que considera missatges de suport i satisfacció d'altres formacions respecte de l'alliberament del líder de l'esquerra abertzale.

La diputada Maria Salom ha citat un tuit del líder de Podem, Pablo Iglesias, el mateix dia de l'alliberament d'Otegi i reaccions de "satisfacció" de MÉS. El que més indigna la vicepresidenta del Parlament és que Otegi es consideri un pres polític. "A Espanya no hi ha presos polítics des de la democràcia", ha dit. També ha mostrat curiositat per conèixer el posicionament del PSIB.

La PNL, en concret, consta de tres punts. El primer condemna la trajectòria d'Otegi; el segon rebutja els elogis a Otegi i el tercer insta el Parlament que es pronunciï respecte d'aquesta qüestió. "És molt important que els polítics balears s'hi pronunciïn", ha dit Salom. "Creiem que hi ha molta gent preocupada per això. És clar que sí", ha afegit quan se li ha preguntat si el Parlament era l'espai adequat per debatre una PNL d'aquest tipus. Salom ha deixat clar que es tracta d'una iniciativa del PP balear que no respon a cap estratègia, mandat o suggeriment de la direcció estatal del partit.

Posicionaments de la resta de partits

Totes les forces parlamentàries excepte el Pi ja s'han posicionat respecte al fet que tant preocupa al PP. Només Ciutadans ha donat suport a la PNL. "Li preocupa la gent, a bastanta gent iu és un tema que hauria de preocupar tothom. Per desgràcia, no preocupa a tothom", ha dit el portaveu parlamentari Xavier Pericay. La formació taronja també ha critica MÉS pels missatges que va llençar quan Otegi fou alliberat. "Aquest senyor és un criminal que ja ha complert la pena però que mereix la condemna màxima de tots els partits democràtics. Vull creure que MÉS és un partit democràtic", ha afegit.

El portaveu parlamentari de MÉS, David Abril, ja ha avançat que la formació ecosobiranista votarà en contra d'una PNL que han titllat "d'immoral i oportunista". Abril ha argumentat que Otegi "independentment que hagi estat part d'ETA, ha estat un dels actors que ha fet més per pacificar Euskadi", un argument que defensen, ha dit, per diversos premis Nobel de la pau. El coportaveu de MÉS ha lamentat "l'intent d'utilització política del drama del terrorisme".

Podem, blanc de les crítiques també, ha anunciat que presentarà esmenes en defensa de les iniciatives de pau i contra la resurrecció dels vells fantasmes. "Un cop mes, el PP està utilitzant les nostres institucions per fer política contra el terrorisme. I això no es pot consentir", ha dit el diputat Carlos Saura.

Finalment, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Socialista, Bel Oliver, ha remarcat que «alguns encara no han entès el missatge de la societat i prefereixen seguir amb debats inexistents al carrer perquè no es parli dels seus problemes interns»,

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF