El PP manté els dubtes sobre el mecanisme d'expulsió de Huertas

La formació no sap com actuarà en la Mesa, que aquest dimarts hauria de ratificar el cessament de la presidenta del Parlament

El PP manté la incògnita sobre l'actitud que adoptarà en la Mesa del Parlament, que aquest dimarts hauria de certificar el cessament de Xelo Huertas com a presidenta de la Cambra. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha assenyalat que  mantenen els dubtes sobre l'aplicació de l'article 39C del Reglament (el que estipula que la presidenta ha de cessar si és expulsada del seu grup parlamentari).

En aquest sentit, Prohens ha citat destacats constitucionalistes com Andreu Avel·lí Blasco i Joan Oliver Araujo, que ja han advertit que el mecanisme no és d'aplicació immediata. Oliver Araujo va ser proposat recentment pel PSIB com a candidat del Parlament per integrar-se al Tribunal Constitucional, amb el suport dels partits del Pacte.

"No ens sumarem a una purga ni a un procés matusser", ha dit Prohens, qui ha assegurat que, a menys de 24 hores de la Mesa, no saben quin paper adoptaran. En tot cas, ha assenyalat, "ni defensam ni volem defensar Xelo Huertas". "Intentarem posar seny", ha afegit.

Ha de votar la Mesa el cessament?

El principal dubte rau, actualment, en si el cessament de Huertas es produirà de manera automàtica quan es dugui a terme la Mesa o si els seus membres hauran de votar l'admissió a tràmit de l'escrit de Podem en què es comunica l'expulsió de Huertas i de la diputada Montse Seijas. En cas que els populars es veiessin obligats a votar, Prohens ha assenyalat que, ara per ara, no saben què faran. "Si té dubtes un professor de Dret Constitucional, com no n'hem de tenir nosaltres?", ha afegit la portaveu del PP.

Prohens també s'ha mostrat suspicaç respecte de la possibilitat que el vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs, agafi les regnes de la Cambra provisionalment mentre es decideix el nom del seu substitut. En aquest sentit, ha recordat el procés d'interinitat que pateix l'Advocacia, la direcció de la qual assumeix provisionalment l'exdiputada socialista Lourdes Aguiló, després del  cessament de Lluís Segura sense que, tres mesos després,  s'entrevegi un relleu oficial a curt termini.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF