ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA
Balears 19/08/2016

Mil persones esperen una plaça a Mallorca

Palma, amb 569 peticions, registra més de la meitat de les sol·licituds per entrar a una residència

Montse Terrasa
3 min
SERVEI SOCIAL Les residències tenen programes per fomentar l’autonomia personal.

PalmaMés de 1.000 persones necessiten plaça en una residència per a gent gran a Mallorca. Les dades que té l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) reflecteixen que més de la meitat l’ha sol·licitada a Palma, municipi on la Conselleria de Serveis Socials està negociant amb l’Ajuntament per aconseguir un solar on edificar una nova residència, encara que a llarg termini es necessiten més centres geriàtrics.

La darrera actualització que ha fet l’IMAS de la llista d’espera d’una plaça residencial és de 1.016 persones, 569 només a Palma. Inca i Calvià, amb 53 i 45 persones respectivament, són els següents municipis amb més demanda.

Necessitat de nous geriàtrics

Comparant aquesta llista amb la de fa un any, amb més de 1.500 persones, o amb les 2.000 en espera de l’any 2007, la situació ha millorat, però no prou. Per això, Govern i Consell tenen en projecte obrir més residències, encara que quant als futurs centres -fins a vuit, ha reconegut en alguna ocasió la consellera de Serveis Socials de l’Executiu Armengol-, tot depèn del finançament que pugui aconseguir Balears.

L’IMAS, amb els centres propis i mitjançant la concertació amb residències municipals, gestiona unes 1.800 places residencials, que s’adjudiquen segons la prioritat.

Els altres municipis que tenen més sol·licituds de places de residència per a gent gran són Manacor (33), Marratxí (38), Sant Joan (24), Capdepera (21), Montuïri (21) i Felanitx (12).

Llucmajor duplicarà la capacitat

A Llucmajor, on hi ha 18 persones que esperen per poder entrar a la residència de gent gran, l’IMAS té projectat ampliar la capacitat del centre de 30 a 60 places, segons indica Margalida Puigserver, consellera de Benestar i Drets Socials. Fa quatre anys, aquest centre va estar a punt de ser tancat per l’Ajuntament, que es va veure obligat a fer un nou pla financer i a ajustar les despeses per mantenir-lo obert.

Un altra mesura encaminada a reduir la llista d’espera és un projecte pilot dins el Servei d’Ajuda a Domicili de Dependència (SAD), que començarà aquest mes de setembre. Es tracta d’un programa amb 14 ajuntaments per incrementar el nombre de professionals i les hores que es dediquen a assistir els dependents a casa seva. Inca, Lloseta, Alaró, Binissalem, Santa Maria, Consell, Porreres, Felanitx, Campos, Artà, Capdepera, Son Servera, ses Salines i Sant Llorenç són els municipis que participen en aquesta iniciativa. “Tenen centres de dia i professionals, i és més fàcil acostar els serveis”, explica la presidenta de l’IMAS.

Segons el resultat de l’experiència pilot, aquesta campanya es podria estendre a més municipis, comenta Puigserver. L’aportació del Consell de Mallorca per a aquest projecte és d’1,5 milions d’euros, i el Govern hi aporta un 50% del finançament.

Aquest servei a domicili inclou un pla d’atenció a la llar, per cobrir la neteja, la compra i l’elaboració dels menús; també l’atenció personal, com higiene i control de medicació i alimentació, a més de fisioteràpia i atenció psicològica.

Vint places de convalescència hospitalària

Per tal de descongestionar els hospitals d’Inca i de Manacor, l’IMAS i la Conselleria de Salut han arribat a un acord per destinar un total de 20 places de dues residències a unitats de convalescència.

Segons explica la presidenta de l’IMAS, l’any que ve la residència Miquel Mir d’Inca tindrà 10 places alliberades que s’utilitzaran quan hi hagi persones grans amb una malaltia crònica o que necessitin cures sanitàries després d’un ingrés hospitalari.

El mateix propòsit té alliberar 10 habitacions individuals més a la residència Bartomeu Quetglas de Felanitx. En aquest cas, aquesta unitat de convalescència beneficiarà l’Hospital de Manacor. L’IB-Salut serà l’encarregat de derivar els pacients.

stats