INFRAESTRUCTURES
Balears 11/11/2016

Madrid incompleix el pacte per les dessaladores d’Eivissa i Menorca

El Ministeri reclama ara 50 milions d’euros al Govern balear

Ara Balears
2 min
Madrid incompleix el pacte per les dessaladores d’Eivissa i Menorca

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha rebut dues resolucions del secretari d’Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, en les quals reclama que les Illes abonin 26,1 milions d’euros per a la dessaladora de Santa Eulària del Riu i 20,2 milions per a la de Ciutadella de Menorca. El conseller Vicenç Vidal denuncià, així, l’incompliment de l’acord polític al qual van arribar ambdues administracions el maig, amb vista al bloqueig de les instal·lacions i de la greu situació de sequera d’Eivissa. Segons aquest acord, Medi Amdient s’encarregaria de connectar les instal·lacions a la xarxa i el Ministeri d’Agricultura rescataria la concessió de les dessaladores sense cap cost addicional per a la Comunitat Autònoma.

Vidal subratllà que, per part seva, les Balears “compleixen amb aquest acord, en haver iniciat les obres de connexió de la dessaladora de Santa Eulària a Roca Llisa i haver iniciat la tramitació de la resta de connexions necessàries”. I també manifestà que “el govern de l’Estat va en contra dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears” amb aquesta resolució.

El Govern explica que les instal·lacions continuen sent propietat de l’Estat, mentre que les Balears reben l’ús i l’explotació de les dessaladores. Vidal, però, critica que amb aquest nou moviment “es veu el tarannà polític del govern espayol, que el primer que fa és incomplir un compromís polític amb l’Arxipèlag”, perquè aquesta reclamació respon a “una voluntat política”. Aquesta comunicació data del 26 d’octubre, quan el govern estatal estava en funcions. Vidal també lamentà “les prioritats” de l’executiu espanyol i indicà que s’interposarà un recurs de reposició davant de l’Audiència Nacional.

Cal recordar, a més, que les dues dessaladores estan declarades d’interès general en el Pla Hidrològic Nacional de 2001. No va ser fins al 2005 que Estat i Govern firmaren un conveni per executar les obres, que acabaren el 2011. L’Estat considera que, des de llavors, es podien haver posat en marxa, però el Govern balear afirmà que no eren plenament operatives: no estaven connectades a la xarxa d’abastiment i el sobrecost de les modificacions representava un augment de la tarifa que incomplia el conveni amb el Ministeri. A més, a Eivissa el mateix Ministeri estava construint l’anell d’interconnexió que no arriba fins a la dessaladora de Santa Eulària.

El desembre de 2013 les concessionàries demanaren la resolució del contracte de concessió al Ministeri i reclamaren 31 milions d’euros per la d’Eivissa i 32,5 milions per la de Menorca. Dos anys més tard, el consell de ministres autortitzà les resolucions i es resolgué que s’havien d’abonar 26,1 milions d’euros per la de Santa Eulària i 19,1 milions per la de Ciutadella. Al maig de 2016, s’arribà a l’acord incomplert.

stats