SANITAT

Ladislao Roig: “La sanitat s’ha de concebre com a servei públic”

El tinent fiscal del TSJIB advoca pel dret a la salut i el dret a no ser tractat

“Espanya és un estat social. No som en una conferència de Podem ni som un padrí flauta. Estic llegint l’article primer de la Constitució espanyola”, expressà de manera severa el tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Ladislao Roig, en la cloenda del cicle de conferències ‘Barreres a l’accés a la salut en el s. XXI’.

El tinent fiscal advocà en tot moment pel dret a la salut, que segons ell és un dret en si i no una obligació. “Les retallades socials i els malentesos ens porten a produir una sèrie de limitacions als drets de la gent”, afirmà. Tot i així, Roig volgué parlar també sobre “el dret a la no salut”. En relació amb això, Ladislao Roig recordà l’existència de la Llei d’autonomia del pacient. “El pacient té dret a no ser tractat. Existeix el dret a continuar fumant, menjar xocolata o continuar veient Sálvame ”, expressà de manera irònica, però eficient, el mateix Roig.

A més, remarcà que “no es pot fer res sobre una persona si no vol. A la Llei d’autonomia del pacient es repeteix fins a tres vegades l’expressió consentiment del pacient”. Amb vista al futur i relacionat amb la mateixa llei, Roig explicà que “un ciutadà pot elegir prèviament què li poden fer i nomenar representants”.

El tinent fiscal recordà que parlar de l’estat del benestar és diferent de parlar d’estat social. “El primer sona a estar bé i porta cert grau d’egoisme, mentre que l’estat social duu de per si solidaritat”, remarcà. “Si faig marxa enrere i començ a pensar en què deim els juristes fa 15 anys, no sent ningú xerrar de l’estat social”.

Sobre la sanitat pública, Roig apuntà que tampoc volia passar per alt una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que diu que “l’atenció sanitària s’ha de concebre com a servei públic”, malgrat que “en la seva majoria els juristes no som progressistes”.

Roig també va dedicar unes paraules a la gent més gran i afirmà que “no pot ser que per falta de duport familiar domiciliari es llevi a una persona el dret a viure com vol”.

Metges del Món i la Universitat de les Illes Balears organitzaren durant quatre dies aquest curs relacionat amb els drets i necessitats lligats amb la salut.

El fiscal Horrach

A banda de l’objecte principal de la conferència, el tinent fiscal del TSJIB demostrà públicament el seu suport cap al fiscal Pedro Horrach, de qui ha dit que “mai no ha rebut ordre del govern ni de la Casa Reial”. Tanmateix, també va sentenciar que “el govern té cada vegada més ganes de posar ordres a la Fiscalia o a través d’ella”.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF