EDUCACIÓ
Balears 14/05/2016

L’Assemblea de Docents, en plena transformació

L’agrupació de mestres i professors treballa per a la creació d’un col·legi professional

Martí Gelabert
3 min
Des del canvi de Govern, la realitat educativa de lesIlles Balears ha patit una gran transformació.

PalmaL’Assemblea de Docents passa per un moment de recanvi. Fa prop d’un any de les darreres eleccions autonòmiques que van desbancar José Ramón Bauzá de president balear. L’activitat intensiva dels docents durant tota la legislatura va fer trontollar el model educatiu proposat per l’executiu popular. L’arribada de Martí March a la Conselleria d’Educació ha fet canviar les perspectives de la realitat social i política de l’educació. La vaga indefinida s’ha desconvocat aquest 2016; però la lluita, això sí, continua. Així ho defensa, almenys, l’Assemblea de Docents. Ara bé, les estratègies a seguir i les maneres de fer han sofert un petit canvi.

Fa uns mesos els dos portaveus de l’Assemblea van deixar la seva tasca. També ho ha fet l’encarregada de premsa. Ara per ara, qui coordina els moviments són els membres de cada comissió. El treball de l’Assemblea de Docents s’està redefinint. La propera passa és la de crear un col·legi professional de docents. En cas de superar tots els tràmits necessaris per a la seva creació, en cap cas, de moment, substituiria l’Assemblea. Tot i així, significaria l’obertura d’una porta a través de la qual poder dur a terme diàlegs entre els mateixos professionals i l’Administració per establir les bases del món educatiu.

Col·legi professional

En concret, ha d’intervenir en la regulació de la formació inicial i contínua del professorat, l’accés a la funció docent i a la carrera professional, la normativa -currículum, organització escolar, planificació educativa- i el codi deontològic i la representació de la professió. En tot cas, des de l’Assemblea apunten que aquest col·legi no s’ocuparia, tampoc, de l’àmbit laboral. Aquesta tasca recau en els sindicats. L’Assemblea, cal recordar, no és un sindicat, tot i que té forta representació de la UOB i Alternativa. Quin paper li quedarà, per tant, a l’Assemblea? Amb aquestes intencions, sembla, continuarà en la mateixa línia, però amb la possibilitat de tenir el suport institucional.

Per a la seva creació, primer és necessari que els mateixos professionals en reclamin l’existència, tal com està impulsant l’Assemblea. En aquest cas, s’estan recollint signatures per presentar a la Conselleria de Presidència, que ha de proposar la creació del col·legi professional a través d’una llei al Parlament de les Illes Balears. La segona passa és elaborar els estatuts i després constituir els òrgans de govern.

Prestigi dels docents

L’Assemblea de Docents, en plena transformació

Per què és necessari crear un col·legi professional? “És una eina de participació assembleària i democràtica dels treballadors amb capacitat de decisió”, argumenta l’Assemblea. “Ens possibilita intervenir en la regulació de funcions com l’organització escolar”, conclou. Un altre dels motius que en reforça la creació és l’augment del prestigi de la carrera. Segons diversos estudis, un major prestigi pot cridar l’atenció a persones competents i motivades. D’aquesta manera, hi ha un increment de professorat realment il·lusionat per la seva feina, per lluitar contra el fracàs escolar.

Gran part de la comunitat educativa creu que la carrera de docent està poc valorada. De fet, el document elaborat per Illes per un Pacte i el que es pretén que sigui la base de la nova llei educativa hi fa èmfasi. La creació d’aquest col·legi pot suposar una passa endavant per als docents per tenir més contundència cap a la societat. Les funcions dels col·legis professionals són, també, l’elaboració d’informes i estudis estadístics sobre la professió. Representar i defensar la professió davant de l’Administració, facilitar als tribunals col·legiats que puguin ser requerits com a pertis a assumptes judicials o vetlar per l’ètica i la dignitat professional són algunes altres de les funcions que exerceix.

Aposta per la formació

La creació d’un col·legi professional de docent pot esdevenir, també, una nova possibilitat per oferir formació. Tant l’Administració com els mateixos professionals saben que la formació contínua és una condició determinant per poder dur a terme la tasca docent. Per això mateix, els col·legis creen programes de formació i perfeccionament per als seus col·legiats i col·laboren amb les universitats amb la capacitació de futurs titulats. En aquest sentit, és una altra passa per facilitar la incorporació de futurs mestres.

Tot i que algunes professions exigeixen col·legiació obligatòria, l’Assemblea de Docents recorda que, en aquest cas, no ho és i que els càrrecs del col·legi no són remunerats. La veu i el vot dels docents ja existeix a través de l’Assemblea. La lluita pels drets laborals es fa a través dels sindicats. El col·legi serà una nova versió de l’Assemblea de Docents? Asseguren que no, però mentrestant s’adapten als nous temps.

stats