TRIBUNALS

Huguet reconeix que Sa Nostra patrocinà l'Illes Balears Forum a petició de Matas

La caixa d'estalvis aportà un total de 100.000 euros als fòrums promoguts per l'Instituto Nóos

En la seva declaració com a testimoni del judici del cas Nóos, Llorenç Huguet ha assegurat que va ser l'expresident del Govern balear  Jaume Matas qui demanà a l'exdirector general de Sa Nostra Pere Batle que patrocinassin l'Illes Balears Forum de l'any 2006. Huguet en aquell moment era el president de l'entitat bancària.

Davant la Secció Primera de l'Audiència Provincial que jutja el procediment, Huguet ha afirmat que aquest tipus de col·laboracions entre caixes d'estalvis i administracions autonòmiques són freqüents. 

L'actual rector de la Universitat de les Illes Balears ha dit que possiblement formava part –tot i que no ho recordava amb certesa– del consell d'admnistració de Sa Nostra que acceptà la decisió de dur a terme el patrocini del projecte impulsat per l'Instituto Nóos, dirigit per Diego Torres i el seu soci Iñaki Urdangarin, un finançament que aportaren a l'Illes Balears Forum del 2006 i d'anys següents. En concret, Sa Nostra hi posà 50.000 euros l'any 2006 i la mateixa quantitat el 2007.

El contacte de l'hoteler Sebastià Escarrer

Iñaki Urdangarin i el conegut hoteler Sebastià Escarrer visitaren la caixa d'estalvis per tal de demanar el patrocini dels esdeveniments. Però des de Sa Nostra els van comunicar que l'any 2005 no tenien pressupost per fer-ho. Sembla que Escarrer desconeixia com van acabar les relacions amb les entitats bancàries a les quals demanaren patrocinis, segons ha declarat el testimoni. 

Sebastià Escarrer ha explicat que la seva aportació la va fer en espècies. L'hoteler mallorquí de la cadena d'hotels Melià Internacional ha contat que cediren les sales, instal·lacions i espais en què tingueren lloc les trobades a l'Instituto Nóos, a més d'habitacions d'hotel per a alguns dels ponents. 

Així i tot, Sebastià Escarrer ha defensat fermament els fòrums dedicats al turisme i l'esport impulsats per l'Instituto Nóos. 

Federico Rubio i les declaracions de la renda de la família reial

La declaració de Federico Rubio ha estat la primera de la jornada d'aquest dimecres. Rubio ha explicat al tribunal que era qui s'encarregava de fer les declaracions de la renda de la família reial per amistat i sense cobrar res a canvi. El testimoni ha contat que s'ocupà de la declaració de la infanta Cristina des dels anys 90 fins al 2010; i durant quatre exercicis va fer la del seu marit, Iñaki Urdangarin, des del 1997 fins al 2001. Segons Rubio, ho deixà de fer a petició seva. 

Federico Rubio ha assegurat que mai no va tenir relació amb l'Instituto Nóos i que tampoc no va revisar els comptes de l'empresa Aizoon. Durant els anys que Rubio va fer la declaració a Urdangarin, encara no estava al capdavant de l'Instituto Nóos. El cunyat del rei Felip VI està acusat per haver comès presumptament un delicte fiscal en l'IRPF de 2007 i 2008 per uns 337.140 euros. D'altra banda, Manos Limpias acusa també la seva esposa com a cooperadora necessària.

Rubio, actual adjunt a la Direcció General de Tributs del Ministeri d'Economia i Hisenda, ha confessat que no tenia cap obligació de fer les declaracions, les feia per amistat i per compromís personal. "Reconec que m'honra poder-ho fer", ha afegit.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF