CANVI CLIMÀTIC

El Govern recorrerà a Brussel·les per la negativa de Madrid a tancar el Murterar

El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital afirma que la clausura de la central d'Alcúdia tindria uns costs inassumibles per als consumidors de tot Espanya en la factura de la llum

El govern de Mariano Rajoy no aposta per la transició energètica cap a les energies renovables. Així de clar ha quedat en la reunió que aquest dilluns dematí han mantingut el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes, Marc Pons, amb el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, en la qual ha informat de la negativa del Ministeri a tancar la central del Murterar, a Alcúdia, i la substitució del fuel per gas natural a la central de Maó.

Tot i que la decisió impliqui anar en contra dels acords internacionals i els compromisos assumits per l'Estat en la lluita contra el canvi climàtic, el govern central justifica la decisió amb el sobrecost que suposaria el tancament de la central, el qual ha xifrat en 200 milions d'euros. A més, si es clausuràs el Murterar, no es garantiria el subministrament elèctric a les Illes, segons el Ministeri.

"No acceptam que el Ministeri mantingui oberta a perpetuïtat les instal·lacions més contaminants de les Balears", ha destacat Pons.

El tancament de la central d'Alcúdia tindria uns costs inassumibles per als consumidors de tot Espanya en la factura de la llum, segons el Govern de Rajoy

Per això, el conseller ha avançat la intenció de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat de denunciar aquesta decisió davant la Unió Europea i hi ha afegit que, de manera immediata, demanarà una reunió amb el comissari europeu de Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete, i també amb el Ministeri de Medi Ambient.

Segons el conseller, amb el seu posicionament "el Ministeri manté oberts a perpetuïtat els centres més contaminants en total contraposició a la tendència a altres països europeus". I és que a diferents països europeus, com França, Àustria, el Regne Unit o Holanda, ja s'ha posat data de caducitat a les centrals de carbó, les quals hauran de tancar entre el 2023 i el 2030. 
 
"En aquest context resulta molt difícil d'entendre que des de l'Estat es bloquegin iniciatives de les comunitats autònomes, com les Balears, que prenen decisions en concordança amb els acords europeus mentre l'Estat les dona l'esquena”.

Els treballadors del Murterar, contra el tancament de la central

Un sobrecost que pagarien tots els espanyols

Segons el govern de Rajoy, s'ha constatat mitjançant diverses simulacions tècniques que el tancament de la central d'Alcúdia tindria uns costs inassumibles per als consumidors de tot Espanya en la factura de la llum. Així, en una nota de premsa, el Ministeri ha recordat que tots els ciutadans de l'Estat assumeixen 300 milions d'euros anuals perquè el rebut elèctric a les Balears sigui el mateix que a la resta de llars de l'Estat.

El govern, afirma la nota, vol complir els compromisos internacionals però sempre amb el menor cost per als consumidors de l'Estat. A més, recorda que "prendre decisions econòmicament no viables va suposar en el passat l'augment insostenible del dèficit de la tarifa elèctrica".

De moment, el Ministeri només s'ha compromès a estudiar la concessió de 60 milions d'euros en ajudes a les Balears i les Canàries, les quals s'afegirien a les inversions en energies renovables finançades a través dels fons europeus FEDER. 

 

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF