EDUCACIÓ
Balears 14/02/2016

Podem demana al Govern que demostri que la facultat de medicina no llevarà recursos a la salut ni a l'educació

Aquest dimarts demanaran a la consellera de Salut, Patricia Gómez, que expliqui quin serà l'impacte pressupostari en sanitat i també sobre els altres estudis de la UIB

J. Perelló
2 min
El Parlament balear en una sessió ordinària.

PalmaPodem demanarà aquest dimarts en el Parlament a la consellera de Salut si pot demostrar que la posada en marxa de la facultat de medicina sense que estigui prevista en el pressupost de 2016 no afectarà altres serveis públics de salut, mitjançant una pregunta d'urgència que segons han confirmat fonts de la formació registraran demà matí. Els podemites també reclamaran a Patrícia Gómez que argumenti si altres estudis de la UIB, alguns dels quals no precisament sobrats de dotació pressupostària, no patiran pel fet que la institució educativa obri les portes de tota una facultat, amb la despesa que això suposa.

Els responsables d'aquesta formació han denunciat les darreres setmanes el fet que el Govern i més en concret la Conselleria de Salut hagin entrat en una certa obsessió per inaugurar els estudis, ja que segons les previsions del Govern són de tenir enllestida la facultat aquest proper curs 2016-2017. La diputada i portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha dit a l'ARA Balears que “no figura en cap dels acords pel canvi, ni entenem que hi hagi cap fet que motivi aquestes presses. Pensam que és un projecte prou important com per treballar-lo, encetant el diàleg i veient com es pot assumir la despesa. Per nosaltres és molt important que no afecti la resta de serveis sanitaris, ni els altres estudis universitaris, que ja provenen d'anys de retallades. I no ens enganyem, 5 milions d'euros no surten del no res”.

Podem ja ha dit en diferents ocasions que ara mateix Salut hauria de prioritzar la reducció de les llistes d'espera per operar-se o veure el metge especialista, o les "bosses importants de persones" que no tenen accés a medicaments bàsics perquè viuen amb "sous de misèria" i han de cobrir primer de tot les necessitats de les seves famílies. Igualment, afirmen que s'han d'ampliar el nombre de llits sociosanitaris públics a totes les Illes per atendre els pacients majors d'edat, que solen passar més temps internats.

Fets consumats

La formació no pensa acceptar que el Govern “apliqui la política dels fets consumats, sense diàleg”, en un tema tan important, i continuarà treballant per fer recapacitar l'Executiu “i no actuar sempre a curt termini, amb presses, perquè després surten nyaps que no podem ni pagar”. A més, consideren que s'ha de tenir en compte que el fet que les universitats siguin un districte únic en tot l'Estat fa que els balears pràcticament no puguin gaudir de les 60 places que oferirà cada curs, i que, en tot cas, seria una inversió per als mallorquins, ja que no dóna cap opció nova ni als menorquins, ni als eivissencs i formenterers. “Seria millor treballar per oferir ajudes als millors estudiants amb rendes baixes, seria molt més igualador”, sentencien.

Aquesta setmana, tal com ha avançat aquest diumenge l'ARA Balears, la Universitat de les Illes té previst aprovar en el consell de govern la creació de la facultat, passa imprescindible per acreditar els estudis davant l’Agència nacional d’avaluació de la qualitat i acreditació (Aneca). El rector, Llorenç Huguet, és un dels principals impulsors d'aquesta facultat, que ara mateix divideix la majoria d'esquerres al Parlament.

Algunes veus crítiques consideren que no s'ha fet feina per assegurar un projecte amb implicació de la iniciativa privada, que permetria rebaixar els costos de la facultat. De fet, la UIB és en aquest sentit completament dependent dels fons públics, i cada estudi nou que s'implanta suposa un elevat cost per a l'administració.

stats