El Govern garantirà ajudes per pagar lloguers de fins a 900 euros

Es tracta d'una de les mesures del Pla d'habitatge que ha presentat la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

L'objectiu del Govern és que, d'aquí a 10 anys, el parc públic d'habitatges sigui de 5.000 i de moment s'han presentat ja les primeres mesures per assolir aquesta meta. La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha donat a conèixer el Pla d'habitatge 2017-2020, un projecte que la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ja va avançar aquest dimarts al debat de política general. Per als propers tres anys hi haurà mig miler de llars públiques més, amb una inversió de 51 milions d'euros. És a dir, un increment del 30%.

Entre finals del 2019 i principis del 2020 totes les promocions estaran finalitzades, de manera que creixerà de manera considerable el parc d'habitatges. "Hem de continuar fent política que garanteixi una borsa pública que resisteixi la demanda", ha expressat el conseller de l'àrea, Marc Pons. S'ha referit a aquest pla com una oportunitat de guanyar "musculatura" amb vista als propers anys, per tenir "continuïtat" i poder assolir la meta de 5.000 habitatges en una dècada.

Armengol anuncia inversions en polítiques d'habitatge valorades en 50 milions d'euros

A Mallorca és on més promocions hi haurà. Amb una inversió de 27,5 milions d'euros, es faran 243 llars més. A Palma hi haurà set promocions, amb l'execució de 140 habitatges. A Eivissa la inversió serà de 17,8 milions per a 206 habitatges, mentre que a Menorca es destinaran 6 milions per a 62 cases.

Aquest pla, però, és condicionat per una línia política clara: aconseguir uns lloguers adequats per als ciutadans. Així, es garantiran ajudes als ciutadans per pagar lloguers de fins a 900 euros mensuals a totes les Illes. Serà per a gent amb ingressos per davall dels 23.000 euros i amb una ajuda de fins al 40%. En els pressupostos es preveu una partida de 3,5 milions.

Emergència d'habitatge

En els pressupostos hi haurà una partida específica per a l'emergència d'habitatge de 3 milions d'euros –2,5 del 2018 i mig milió de romanents d'enguany–. És una de les condicions que ha posat Podem per donar suport al projecte econòmic que presentarà aquest divendres el Govern per a la Comunitat Autònoma. Les mesures concretes encara no es coneixen, ja que el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha anunciat que es negociaran a través d'esmenes parcials a la Llei de pressupostos.

El Govern i Podem arriben a un acord per aprovar els pressupostos de 2018

De fet, Jarabo s'ha mostrat satisfet amb el pla presentat pel Govern i li ha donat "suport absolut". En aquest sentit, ha apuntat que "era ben hora que després de gairebé tres anys de legislatura s'aprovàs un pla d'habitatge tan imprescindible". Altres mesures que ha valorat Jarabo han estat la creació de l'oficina de l'habitatge buit per promoure la mobilització de llars buides i el compromís del Govern de l'adquisició de sòl per cedir-lo a cooperatives en règim de cessió d'ús.

Ampliació de deduccions fiscals per al 2017

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha remarcat que les deduccions que s'ampliaran a través del pla tindran vigència per al 2017, quan es faci la declaració de la renda corresponent a aquest any. Representa un impacte de cinc milions d'euros per a dues modificacions i dues deduccions noves.

Per una banda, amplia la deducció de l'import del lloguer fins a un 15% amb un màxim de 400 euros. Està destinat a menors de 36 anys, famílies nombroses, persones amb un 65% de grau de discapacitat física o sensorial i gent amb un 33% de discapacitat psíquica. També s'amplia el límit de renda a qui es pot acollir a aquesta deducció. S'eleva a 26.000 euros per persona individual i a 40.000 en renda conjunta.

El pla també recull mesures com la millora de la sostenibilitat de l'habitatge habitual, que passa del 15% al 50%, fins a un màxim de 10.000 euros. Sobretot va destinat a la millora de la qualificació energètica. Per un altra banda, es podrà deduir fins a un 75% de les assegurances d'impagament total o parcial de lloguer, amb un màxim anual de 400 euros.

Una de les mesures noves és la deducció de lloguers per trasllat entre illes i per motius de treball. Es pot deduir fins un 15% de lloguer amb un màxim anual de 400 euros sempre que es tracti de l'habitatge habitual del contribuent, la fiança del lloguer sigui dipositada a l'IBAVI, els ingressos anuals de fins a 30.000 euros i amb un trasllat no superior als 3 anys.   

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha parlat en nom de MÉS i ha reivindicat la importància del pla perquè "molts llogaters seran usuaris de serveis socials". Ha anunciat també que, com que els doblers destinats a renda social no s'han usat al 100%, quatre milions d'aquesta partida aniran directament a l'IBAVI per començar a finançar el pla.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF