La Festa de l’Estendard de Palma s’obre a Mallorca

Enguany, per primera vegada, hi han participat també el Consell de Mallorca i una bona part dels batles de la Part Forana

La plaça de Cort ha estat escenari aquest diumenge de la tradicional cerimònia de col·locació de l’Estendard reial de la conquesta de Mallorca i la cimera del rei Martí. Tot seguit, la Banda de Música de Palma ha interpretat 'La Balanguera', i cossiers, cavallets i tamborers han acompanyat la comitiva d’autoritats cap a la Seu, on el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha oficiat la missa solemne amb motiu de la Festa de l’Estendard.

La Festa de l’Estendard és una de les celebracions cíviques més antigues d’Europa i commemora l’entrada de les tropes de Jaume I a Ciutat l’any 1229. Com a novetat d’enguany, s’han unit a la comitiva de les autoritats tots els batles de MÉS i d’El Pi de la Part Forana. El Partit Popular del Consell de Mallorca no ha volgut anar amb la comitiva de la institució insular i ha quedat a la porta de la seu del Consell com a protesta per la decisió de la institució insular de declarar oficialment el 31 de desembre la Diada de Mallorca.

Una diada "per fer de la mallorquinitat un símbol de cohesió social"

El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha iniciat l’homilia de la Festa de l’Estendard defensant que la celebració de la Diada de Mallorca ha de representar "un signe identitari d’unitat per fer de la mallorquinitat un símbol de cohesió social, de treball a favor dels drets de les persones, de defensa de tot allò que constitueix el nostre tarannà més específic, els costums, les tradicions, la llengua, el patrimoni cultural, artístic i el medi natural que fa tan bella la nostra illa, i els seus habitants estan gojosos de viure-hi".

El bisbe s’ha mostrat molt crític amb la gestió política que s’ha fet de la crisi dels refugiats, que s’ha traduït en què "milers de refugiats que havien d’arribar no han arribat, i l’acollida generosa que des d’aquí una infinitat de persones, famílies i institucions volen fer ha resultat frustrada". Taltavull ha recordat que "a diferència de l’any 1229, avui es tracta d’una convivència basada no a fer fora sinó a acollir l’altre, el diferent, el qui fuig dels horrors de la guerra" i, per això, ha dit, cal actuar des de l’educació i des de l’acció, i proposa, d’acord amb el papa Francesc, seguir "quatre pedres angulars": acollir, protegir, promoure i integrar.

Després de la solemne missa, s’ha fet la tradicional representació de 'La Colcada', poema de Pere Alcàntara, a càrrec de Miquela Lladó i els al·lots i al·lotes de l’Escola de Música i Danses de Mallorca. En acabar, el batle de Palma, Antoni Noguera, ha pronunciat el discurs amb motiu de la Festa de l'Estendard, en què ha defensat que aquesta celebració "és i ha de ser la festa de Palma" i que hagi esdevingut Diada de Mallorca "no fa més que enriquir-la". 

Medalles d'Or de la ciutat 2017

L'acte d'entrega de les Medalles d'Or de la ciutat 2017 ha posat punt final a les celebracions de la Festa de l'Estendard. Enguany, han estat guardonats el Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears per la seva contribució en la detecció d'ones gravitacionals, l'Associació Balear d'Alletament Matern pel seu suport i sensibilització de la lactància, l'IES Ramon Llull per la importància de l'educació pública i per garantir el dret a l'educació de tota la ciutadania, l'entrenador de bàsquet Joan Barceló –que morí el mes de maig– per la seva aportació als planters del bàsquet balear i el dinamitzador comunitari i promotor esportiu Josep Sanchís. 

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF