PRESSUPOST
Balears 04/11/2015

Educació augmenta 12,6 milions d'euros la partida a la concertada

El pressupost per a Educació s'incrementa un 5,3% respecte de 2015 i representa un 19,2% del total dels pressuposts de la comunitat per a 2016

Mercè Pinya
4 min
Martí March durant la seva compareixença aquest dimecres davant la comissió d'Educació del Parlament. CAIB

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitat augmentarà la partida a l'ensenyament concertat el 2016, segons recullen els seus pressuposts per a l'any que ve. La despesa corrent prevista per pagar les nòmines dels 4.293 docents de l'ensenyament concertat ascendeix als 157,5 milions d'euros, enfront dels 144,9 milions que es pressupostaren el 2015 per a aquest mateix concepte i dels 141 milions de 2014. El mateix conseller d'Educació, Martí X. March, ha destacat "l'augment significatiu" de la transferència que es farà a la concertada, un "servei públic complementari", ha dit, que representa a les Illes Balears prop d'un 40% del total de l'escolarització.

L'augment salarial dels docents de la concertada serà de l'1%, el mateix percentatge que a la pública. Aquests treballadors rebran el 25% de la paga extra de 2015 i de 2016, ha avançat també el conseller, tot i que aquestes quantitats no formen part d'aquests pressuposts, sinó d'una altra partida, ha dit el conseller. "Hi ha una sèrie d'endarreriments que no s'havien posat al dia i ara els hi volem posar", ha afegit. Aquests responen a sentències judicials i substitucions, ha aclarit March.

El conseller d'Educació ha destacat en aquest sentit que està treballant per arribar a un acord amb el sector perquè s'assoleixi, entre d'altres objectius, la "igualtat de drets d'estudiants i treballadors entre la pública i la concertada". March ha insistit que vol "cuidar" la concertada, ja que "no és l'enemic". Això sí, davant la proposta del diputat del PP a la Comissió d'Educació del Parlament, Antoni Camps, de cobrir amb més escoles concertades la manca de centres educatius que provoca la incessant pressió demogràfica a les Illes, el conseller ha remarcat que és "més partidari de l'escola pública". Camps ha dit que el cost d'un alumne a l'escola concertada suposa el 50% del cost que té un alumne a l'escola pública. March li ha replicat afirmant que no hi està d'acord, "basta veure on s'ubica la concertada" –en zones amb un pes demogràfic més important, com Inca, Manacor i Llucmajor–; "si no existís la pública, a molts llocs no hi hauria possibilitat d'escolarització", ha refermat, "per això som partidari d'un gran pacte".

Precisament, aquest pacte amb la concertada pretén també fixar uns criteris clars i objectius, "que no generin inseguretat jurídica innecessària", tant pel que fa als criteris de concertació com a la contractació de treballadors que fa la concertada i que els sindicats reclamen que augmenti en transparència.

41,5 milions més que el 2015

En general, el pressupost d'Educació per a 2016 suposa un augment del 5,63% respecte del de 2015; en total, 817,2 milions d'euros, 41,5 més respecte dels d'enguany, segons les dades que ha proporcionat la Conselleria d'Educació. Si bé els pressupostos de 2015 incloïen una partida de 800 milions per a la Conselleria que aleshores dirigia Núria Riera, cal tenir en compte que aquesta incloïa també Cultura, que ara forma part d'una altra conselleria, per la qual cosa el pressupost real per a Educació fou de 775 milions. Es tracta, en paraules de March, dels "més elevats" que s'hi han dedicat mai.

La comunitat autònoma es gastarà 4.241 milions d'euros en total l'any que ve, dels quals els 817,2 d'Educació representen un 19,2% del total. Martí March ha posat l'accent durant la seva compareixença a emmarcar uns pressupostos de marcat caràcter social, ha dit, que pretenen la recuperació de l'estat del benestar. "Hem de relacionar aquest increment amb l'increment que també es veu a Salut i a Serveis Socials", ha destacat.

La partida per a professorat s'endú 461,3 milions d'euros, un increment del 4,2% respecte de 2015, quan s'hi han destinat 442 milions i 421 l'any 2014. Aquesta partida reserva 18,6 milions per a l'increment de la plantilla de professorat, que aquest curs 2015-16 ha estat de 375 places, i l'increment salarial de l'1%, que representa 4,7 milions. El conseller ha reconegut que aquesta recuperació és "només una primera passa" que espera completar de manera progressiva al llarg de la legislatura.

Infraestructures

L'increment més important és el que es preveu destinar a reformes i construcció de nous centres educatius, d'un 30,6%. Així, es passa dels 6,7 milions de 2015 als 8,8 milions d'euros per abordar la construcció del nou IES Santa Maria (900.000 euros), la construcció del CEIP Pere Garau de Son Macià (2,3 milions), la construcció del CEIP Sant Ferran de Formentera (3,6 milions), que se sumen als més de 900.000 euros prevists per a reparacions urgents en les escoles i instituts públics, als 600.000 euros per a la retirada d'amiant, i 400.000 euros per a la supressió de les barreres arquitectòniques. Igualment, March ha avançat que durant el 2016 es treballarà amb diversos ajuntaments per fer possible la construcció de nous centres educatius.

Durant la compareixença davant la Comissió d'Educació del Parlament, Martí March ha aprofitat, en relació amb la millora de les infraestructures educatives, per apuntar la necessitat de fer un "replantejament" del model econòmic de les Illes Balears, basat en feines de baixa qualificació que suposen un efecte crida per a milers de nouvinguts, fet que interfereix en l'estabilitat de la demografia i, en conseqüència, en l'estabilitat del sistema educatiu. Ha recordat que fins ara hi ha ja 1.400 estudiants nous matriculats fora de termini aquest curs, que reflecteix una "desestabilitat demogràfica a l'alça que necessita de nous centres". Una qüestió que pel conseller mereix una reflexió, tenint en compte la precarietat del sistema de finançament autonòmic.

Canvis en el sistema d'ajuts

El conseller ha subratllat el vessant més social dels comptes per a l'any que ve. Concretament, els ajuts per a la reutilització de llibres de text passen de 208.000 euros a 1,1 milions, cosa que permetrà passar d'una aportació de 10 euros per alumne a un mínim de 50 euros per alumne.

També hi ha novetats en el cas dels ajuts per a menjador, que augmenten 200.000 euros fins a l'1,1 milions, i es reserven 400.000 euros per poder fer la convocatòria avançada del mes d'abril per als ajuts del curs 2016/17 a fi que les famílies no hagin d'avançar els doblers, com sol·licitava COAPA.

Igualment, es recuperen les subvencions per a les Federacions d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes, que havien desaparegut el 2011. Ara tindran una partida de 70.000 euros i el conseller espera que els propers anys es puguin ampliar a les Apima.

Els pressupostos d'Educació recuperen així mateix la partida per al Pla d'Educació de 0-3 anys per a Ajudes a les Unitats d'Educació Infantil de la Xarxa d'Escoletes Públiques. S'hi destinarà 1,5 milions.

Universitat

S'hi dediquen 50,5 milions d'euros, cosa que significa un increment de la transferència nominativa del 3,4% respecte de 2015. Pel que fa al personal de la Universitat, els sexennis del personal laboral passaran del 50% al 70% "amb l'objectiu que hi hagi una convergència entre professorat funcionari i professorat laboral", ha afirmat el conseller.

Els pressupostos d'Educació no inclouen cap euro per a la creació de la facultat de medicina, ha dit March, ja que en aquests moments l'assumpte es troba en mans d'una comissió mixta entre aquesta Conselleria i la de Salut.

stats