PALMA
Balears 08/07/2014

Cort reclama 26,5 milions per la recollida pneumàtica perquè és “irrecuperable”

Emaya interposa la demanda civil contra la UTE i una de les empreses respon amb més accions legals

Lluís Planas
2 min

PalmaL’Ajuntament de Palma, a través de l’Empresa Municipal d’Aigües i Clavegueram (Emaya), ha interposat una demanda civil per valor de 26.552.545 euros contra les empreses projectistes i constructores del sistema de recollida pneumàtica de fems al centre de la ciutat, romput, fora de servei, des del maig de 2012, i que la mateixa empresa municipal considera que ara mateix ja presenta un estat “irrecuperable”.

La quantitat reclamada per danys i perjudicis que consta a la demanda, registrada ahir als jutjats de la Gerreria de Palma i acompanyada de 14 capses de documentació, representa la suma dels costos abonats per Emaya a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) que s’encarregà de la construcció i instal·lació del sistema, inaugurat el 2002 sota el mandat de Joan Fageda a Palma.

Han passat més de dos anys des del col·lapse d’aquesta xarxa subterrània, que manté també inutilizades les bústies de recollida de fems, amb un fort impacte visual a distints llocs del centre antic. El tinent de batle i president d’Emaya, Andreu Garau, manifestà ahir que durant aquest temps han demanat nombroses proves pericials que “ens han permès armar una demanda molt potent”. L’empresa pública sosté la seva reclamació que el sistema presenta un estat de ruïna complit només un terç de la seva vida útil, que s’estimava en trenta anys.

Segons Emaya, els distints informes tècnics sol·licitats apunten a l’existència de “patologies greus” a la xarxa de recollida de residus “derivades de defectes de disseny i construcció per incorrecta selecció de materials i defectes d’instal·lació”, mentre que els materials emprats “no es troben protegits mínimament enfront de processos corrosius”. L’empresa municipal sosté que les solucions proposades per Envac, una de les instal·ladores, per tornar a posar en marxa el sistema “no són tècnicament viables”, perquè la xarxa “és irrecuperable” i l’única alternativa possible és la retirada total dels 12 quilòmetres de conduccions subterrànies i la construcció d’una xarxa nova.

Fiança i manteniment

El mateix dia que Emaya interposava la demanda civil contra les empreses, Envac, que integrà la UTE del sistema de recollida pneumàtica juntament amb Urbaser i Dragados, anuncià per la seva banda “l’inici d’accions legals contra Emaya”, perquè assegura que l’empresa municipal vol executar “de manera il·legal” un aval d’obra per valor de 240.240 euros.

Envac sosté que en el contracte signat l’any 1999 s’establí que aquesta fiança es cancel·laria passat un mes des de la recepció de les obres per part d’Emaya, fet que s’hauria produït en el primer trimestre de 2006. “Emaya manté captiu un document que no hauria de ser en el seu poder”, manifestà ahir aquesta empresa a través d’un comunicat. A banda d’aquesta qüestió, Envac ha advertit en altres ocasions que el col·lapse del sistema es produí pel deficient manteniment efectuat per Emaya.

Respecte d’aquest conflicte, Andreu Garau lamentà ahir que les empreses no s’hagin mostrat predisposades a un acord, tot i que assegurà que “es mantenen oberts tots els canals de comunicació”.

stats