Cort desmantellarà tot Son Banya el 2020

Una ordre judicials estableix pel proper 5 d'octubre el desallotjament de 45 habitatges, tot i que l'Ajuntament de Palma ha demanat la pròrroga per poder esbucar-los

L'objectiu és clar: l'Ajuntament de Palma vol desallotjar el mig miler de persones que viuen a Son Banya al 2020. Però per fer-ho efectiu caldrà començar abans. De moment, els jutjats han enviat una primera ordre de desallotjament per al 5 d'octubre d'aquest any. Es deu a un procés que es va iniciar el 2008. El consistori, però, ha demanat que es prorrogui aquesta data fins al primer trimestre de 2018. L'Ajuntament vol esbucar les cases el mateix dia que es produeixi el llançament de les famílies, perquè no es puguin tornar a ocupar.

A Son Banya hi ha 117 famílies, ha informat la regidora de Benestar i Drets socials, Mercè Borràs, aquest divendres en roda de premsa. En concret, hi ha 193 infants. La fita, s'ha proposat, és "desmantellar el poblat a mesura que hi hagi possibilitats tècniques i pressupostàries". Aquesta decisió es vol dur a terme per " eradicar la pobresa" i reinserir les persones en risc d'exclusió social. Borràs vol "assegurar polítiques econòmiques que no generin desigualtat".

Les famílies afectades es reallotjaran a tota Palma, excepte els cinc barris més vulnerables: Son Gotleu, La Soledat -sud i nord-, Llevant, Verge de Lluc i Son Ximelis. Si el jutge no accepta la pròrroga sol·licitada per l'Ajuntament, dia 5 s'haurà de desallotjar igualment el poblat. No s'esbucarà, perquè l'Ajuntament ja ha assumit que no hi és a temps. "L'experiència demostra que les famílies que surten del poblat tenen moltes més possibilitats de normalitzar la seva vida", ha defensat Borràs.

Dels afectats per aquesta ordre, s'han detectat 15 famílies que necessiten el suport de Benestar Social. Són unes 60 persones amb què l'Ajuntament, a partir de setembre, s'entrevistarà per oferir solucions i millorar la seva situació. Començaran a reunir-se tan bon punt el jutge anunciï si accepta o no la pròrroga sol·licitada pel consistori.

Borràs ha recordat que Son Banya es va projectar com "un recurs d'integració" de les famílies, però que passats 47 anys " ha esdevingut una maquinària d'exclusió social". Borràs ha assegurat que es prioritzarà actuar amb els infants que hi resideixen, ja que "són la màxima preocupació de l'Ajuntament".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF