El Consell de Mallorca no pot entregar els premis Jaume II el 24 d'abril

Ha canviat la data de la Diada, però no es va modificar el reglament que regula les distincions

La Diada de Mallorca serà, a partir d'enguany, dia 31 de desembre, però l'acte d'entrega de medalles d'honor i dels premis Jaume II no pot fer-se el 24 d'abril, com estava acordat, perquè el Reglament d'Honors i Distincions de la institució insular estableix el 12 de setembre (fins ara el dia de la festa de Mallorca) com a data per lliurar aquestes distincions.

Així, després de mesos d'estancament i conflicte per decidir si es canviava o no la data i després d'aprovar-ne la modificació, la comissió organitzadora de la Diada ha quedat aquest dimarts temporalment suspesa. S'hauria de modificar el reglament, però al Consell expliquen que no són a temps de fer-ho abans del 24 d'abril perquè "s'ha de presentar a ple, ha de passar un mes a exposició pública, després queda pendent de les al·legacions...".

Sí que podrien entregar-se les medalles d'honor i els títols de Fill Predilecte i Fill Adoptiu de Mallorca, però des de la institució insular veuen inassumible deixar l'acte a mitges, sense entregar els Jaume II. Els grups polítics no han trobat encara una solució, però algunes opcions impliquen organitzar dos actes institucionals (un dia 24 d'abril i l'altre, de nou, dia 12 de setembre), celebrar-ho tot dia 12 de setembre o fer un acte al voltant de dia 31 de desembre, tot i que el Consell va adoptar el compromís de no interferir en els actes que s'organitzen a Palma per la festa de l'Estendard.

Al final de la setmana es reprendrà la comissió, en la qual també s'havia de decidir la llista de premiats i la temàtica sobre la qual girarà la Diada del 2017. Aquest darrer punt de l'ordre del dia sí que s'ha debatut i s'ha escollit per unanimitat la proposta del Partit Popular: la Mallorca Talaiòtica.

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF