DEBAT IRRESOLT

Malestar al PSIB pel canvi de data de la Diada de Mallorca

Celebrar-la el mateix dia que la Festa de l’Estendard de Palma és “inviable”, segons alguns socialistes
La decisió del canvi de data s’haurà de votar en un ple extraordinari, que probablement se celebrarà dia 23. / ENRIQUE CALVO

No tots els partits estan contents amb la decisió del Consell de Mallorca de canviar la data de la Diada per celebrar-la dia 31 de desembre en lloc de dia 12 de setembre. De fet, al PSIB, que forma part de la comissió que ho ha decidit, hi ha veus que critiquen que es faci coincidir amb la Festa de l’Estendard de Palma perquè farà perdre “encara més” visibilitat a la Diada (quan, precisament, es volia modificar perquè és una celebració que “no ha arrelat” entre la societat d’ençà que es va instaurar, els anys 90).

Aquesta opinió és compartida per altres veus socialistes, aquesta vegada de l’Ajuntament de Palma, que se senten “molestes” perquè la institució insular no els ha consultat el canvi de data i veuen que la decisió podria llevar protagonisme a la festa de la ciutat, la celebració civil més antiga d’Europa.

“És inviable fer-ho coincidir”, afirmen fonts del PSIB. “No es pot contraprogramar l’Ajuntament però tampoc no té sentit que, per evitar-ho, el Consell vagi a celebrar la Diada a Búger”. A Cort hi ha veus que critiquen haver vist la decisió de la comissió a la premsa i no haver-ne rebut una notificació per part de la institució insular.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Llorenç Carrió (MÉS), assegura, en canvi, que “com a ciutadà” està satisfet amb la decisió i que ara “tenim el repte, entre les dues administracions, d’integrar el Consell a la celebració” palmesana, ja que l’Estendard “és BIC i s’ha de tenir molta cura de respectar protocols”.

Al marge de les posicions a favor o en contra de la data, des del Consell expliquen que s’han de “respectar els temps administratius” perquè encara s’ha de votar el dictamen de la comissió i s’ha de celebrar un ple, que previsiblement se celebrarà dia 23 de desembre, per aprovar la nova data.

Fonts de la institució insular afirmen que el batle de Palma, José Hila, va telefonar el president del Consell, Miquel Ensenyat, quan el dictamen va sortir als mitjans. Però recorden que es vol establir una “col·laboració total” amb l’Ajuntament amb una actitud “de màxima conciliació, diàleg i voluntat d’acordar-ho tot” amb Cort.

El canvi de data (i de format) de la Diada va ser una de les notícies més sonades del Pacte al Consell i la decisió ha estat més difícil de prendre del que s’havia previst al principi. Tot i que va anunciar-se un procés participatiu per marcar un nou dia de celebració, va limitar-se a una consulta a experts, que van opinar majoritàriament a favor del dia 31 de desembre.

Fins ara, els entrebancs de la comissió havien estat interns, ja que el seu president (del PI) va dimitir aquest estiu després de considerar que no s’estava posant tota la “voluntat política” necessària per fer la passa i canviar de dia. MÉS va assumir-ne el lideratge i el PP va abandonar la comissió després d’acusar el Pacte de no deixar-los participar en l’organització de la Diada d’enguany. Ara, un cop s’ha pres la decisió, la institució haurà de veure com encaixa el seu paper i recupera protagonisme dins d’una festa que no és genuïnament seva.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF