FINANCES
Balears 24/03/2017

Bankia inicia la fusió amb BMN

Les entitats creen una comissió d’assessors independents per supervisar l’operació

Ara Balears
3 min
La junta general d’accionistes de Bankia d’ahir, en què es va iniciar el procés de fusió amb BMN.

PalmaBankia ja ha donat el sus a la fusió amb BMN. El consell d’administració de l’entitat va aprovar ahir la creació d’una comissió d’assessors independents que ha d’encarregar-se del seguiment i la supervisió del procés en una reunió prèvia a la junta general d’accionistes que va reelegir José Ignacio Gorigolzarri com a president. BMN, per la seva banda, també va anunciar que posaria en marxa una comissió similar amb els mateixos objectius.

La intenció és que la fusió estigui enllestida durant el darrer trimestre de l’any, després que, a l’estiu, les juntes de BMN i Bankia aprovin el procés que ara comença a negociar-se. El d’ahir és, per tant, un punt de partida d’una operació que Gorigolzarri considera “amb sentit industrial i financer” per la “complementarietat” de xarxes i mercats.

Les comissions

La comissió que ha creat BMN (la fusió de Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada) estarà presidida per Manuel Lagares, conseller coordinador de BMN. També seran membres de l’òrgan els altres quatre consellers independents: el catedràtic Eduardo Aguilar; l’arquitecta Isabel Aguilera, consellera, a més de BMN, a Indra, Egasa i Oryzon; Leticia Iglesias, que va ser directora general de l’Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya, i Álvaro Middelmann, qui va ser el director general d’Air Europa.

Pel que fa a la comissió de seguiment de Bankia, estarà al capdavant Joaquín Ayuso, conseller independent coordinador i president de la comissió de nomenaments i gestió responsable. L’acompanyaran en aquest afer Antonio Greño, president de la comissió d’auditoria i compliment; Eva Castillo, presidenta de la comissió de retribucions, i Javier Campo, de la comissió consultiva de riscos.

Els dos òrgans treballaran durant la fase d’estudis i anàlisis i supervisaran el compliment dels requeriments legals. El seu objectiu és vetlar per l’interès dels accionistes, així com assegurar l’autonomia i la independència en la presa de decisions.

Durant el consell d’administració de Bankia també es va decidir quines serien les companyies que assessorarien l’entitat durant el procés de fusió: Ernst&Young, Accenture, Morgan Stanley, Rothschild i Garrigues. Aquest darrer va ser el bufet que va assessorar Sa Nostra en el cas Miami el 2007, una operació immobiliària fallida que va acabar als tribunals per demostrar qui era responsable del forat de 50 milions d’euros que es va generar quan va esclatar la bombolla de la construcció i el projecte va quedar en no res.

Les respectives comissions hauran d’opinar sobre el preu de l’operació i l’equació de bescanvi que es proposi per a la creació del nou banc, que tindrà més del 20% de la quota bancària al sistema financer de les Balears.

Tan bon punt el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va anunciar la decisió de fusionar les dues entitats, els sindicats van advertir del perill que suposa aquesta operació per als llocs de feina de les Balears i van demanar a les direccions de Bankia i BMN que no s’allunyin de “l’esperit de caixa”, sinó que “es regeixin per principis ètics”.

De fet, el sindicat UOB va denunciar que, durant els darrers sis anys, s’han perdut 600 llocs de feina a les Balears i va criticar que el Parlament no hagi aprovat la creació d’una comissió d’investigació sobre el procés de reestructuració de la caixa d’estalvis. Si bé diversos partits l’han proposada, els vots en contra del PP i del PSIB van impedir-ne la creació.

stats