POBRESA

Les Balears no tallaran el llum a qui no pugui pagar

Prop d'unes 600 llars de les Illes estaran protegides energèticament

/ CRISTINA CALDERER

Totes les comercialitzadores elèctriques s'han compromès a no tallar el subministrament a les famílies sense recursos de les Balears. El compromís permetrà que enguany prop d'unes 600 llars estiguin protegides energèticament, segons ha donat a conèixer la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

Aquesta és una de les mesures acordades en la Mesa de la Pobresa Energètica, que s'ha reunit aquest dilluns. Vall de Sóller Energia, Sampol Energia, SL, Iberdrola, Gas Natural, Fenie Energia i Som Energia s'han sumat al compromís que ja havia anunciat Gesa Endesa de mantenir el subministrament a les famílies vulnerables que no puguin pagar la factura del consum elèctric.

Sobre aquesta qüestió, Gesa Endesa, responsable del 90% del subministrament elèctric a les Balears, ha informat que entre gener i setembre ha mantingut el servei a 376 famílies amb greus dificultats de pagament. Aquests impagaments sumen 101.237 euros.

A la xifra presentada per aquesta empresa, s'hi han d'afegir les exposades per Càritas i Creu Roja. "Cadascuna ha atès prop de 120 famílies, per la qual cosa es pot deduir que, al llarg del 2016, més de 600 famílies hauran necessitat suport per manca de recursos per pagar les seves factures energètiques", indica la nota del Govern de les Illes Balears.

En relació a la població sense recursos, s'ha dissenyat un pla pilot per assessorar les famílies més vulnerables en tot allò que fa referència al seu consum energètic; aquesta assessoria inclou la formació en tècniques d'estalvi per tal de rebaixar les factures elèctriques i adequar-les a les necessitats reals de consum, indica el comunicat del Govern.

Aquesta iniciativa es durà a terme en col·laboració amb l' Ajuntament de Palma i l'Institut de Llucmajor.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presidit la Mesa i ha explicat que el Fons de Rescat consignat en els pressuposts del 2016 i que ascendeix a 200.000 euros "també s'inclourà en els pressuposts del 2017 per tal de continuar fent feina per pal·liar la desigualtat per a qui no pot atendre la factura d'electricitat per manca de recursos econòmics".

A més, els participants a la Mesa han acordat presentar propostes a fi d'enriquir el Protocol d'atenció a la pobresa energètica.

La Mesa està formada per representants de distintes conselleries, de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), les associacions de consumidors FACUA, Nuredduna i La Defensa, Creu Roja, Càritas, EAPN-Illes Baleares – Xarxa per la Inclusió Social, les empreses Endesa, Vall de Sóller Energia, SLU/Elèctrica Sollerense, Sampol Energia, SL, Iberdrola, Gas Natural, Fenie i Som Energia, a més de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH).

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF