TRIBUNALS
Balears 29/09/2016

Les feministes neguen que una de les acusades entràs a l'ésglésia de Sant Miquel

Les encausades asseguren que desconeixien que es celebràs una missa

X.adrover/a.antich
3 min
/ ISAAC BUJ

PalmaLes feministes encausades per entrar a l'església de Sant Miquel el febrer del 2014 per protestar contra el projecte de llei Gallardón, que reformava la llei de l'avortament, han arribat juntes a l'Audiència Provincial on aquest dijous ha començat el judici per aquests fets. A la plaça del Mercat les esperava una trentena persones que s'han manifestat per mostrar el seu suport a les joves. Entre elles, destacava el vicepresident del Consell Jesús Jurado, la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón i els regidors de l'Ajuntament de Palma Aurora Jhardi i Aligi Molina, tots ells membres de Podem. La portaveu del grup de suport a les encausades, Sonia Domènech, ha assegurat abans de començar el judici que s'hi enfronten "sense por" i ha insistit en què el que van fer "no és un delicte" i demanen l'absolució. Les joves han entrat a l'Audiència amb un fort aplaudiment dels manifestants que les han encoratjat.

Les encausades intentaren, aquest passat dimecres, una proposta d'acord de darrera hora sense èxit amb el Bisbat de Mallorca personat com a acusació particular en la causa i que sol·licita per cada jove quatre anys de presó per un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos. El Bisbat havia mostrat la seva intenció de retirar l'acusació si demanaven perdó, però les activistes no han volgut demanar disculpes.

La Fiscalia en canvi demana un any i mig de presó per a cadascuna d'elles. Segons l'acusació pública, el grup de joves va interrompre la missa cridant "fora els rosaris dels nostres ovaris, avortament lliure i gratuït", desplegaren una pancarta i avançaren de manera "tumultuosa" per la nau central de l'església. Les encausades asseguren que hi entraren pacíficament i que foren els feligresos els qui tingueren una resposta agressiva i els qui van expulsar-los-en.

Les acusades que ja han declarat aquest dijous davant el tribunal, de la secció segona de l'Audiència que jutja el cas, han afirmat que una d'elles, Maria de Lluc Forteza, no participà en els fets. També ella mateixa ho ha negat als magistrats, tot i haver-ho reconegut en una entrevista a l'ARA Balears. Per altra part, les joves han coincidit en assenyalar que no sabien que en aquells moments se celebràs una missa a l'església de Sant Miquel. També han assegurat que els sabia greu si "havien provocat molèsties o sofriment" a les persones que es trobaven a l'interior de l'església.

Arrenca el judici contra les feministes encausades per entrar a l'església de Sant Miquel

Una de les magistrades que conformen el tribunal ha demanat a una de les acusades que explicàs amb detall com foren els fets. La jove ha dit que tot va anar molt ràpid i que no varen arribar fins la meitat de l'església. També ha reconegut que es plantejaren fer la protesta a la Seu de Palma.

/ ISAAC BUJ

L'advocat de les encausades, Josep de Luis, ha explicat, a preguntes dels periodistes, que la protesta que va tenir lloc a l'església de Sant Miquel el 9 de febrer de 2014 "s'ha de contextualitzar en un moment que s'està debatent la reforma de la llei de l'avortament i determinats jerarques de l'Església catòlica prenen un posicionament polític molt clar". El misser, que ha assegurat que les seves defensades "desconeixien absolutament que en aquell moment se celebràs un acte religiós a l'interior de Sant Miquel", ha plantejat una qüestió d'inconstitucionalitat davant el tribunal. De Luis considera que l'article 523 del Codi Penal, que sanciona les accions contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos, recull la mateixa pena -entre 6 mesos i 6 anys- establerta en el Codi Penal de 1973, una pena que l'advocat entén que és massa elevada. La vista oral es reprendrà aquest divendres.

stats