Francesc G. F.: "El confinament ha fet relluir l'esperit xafarder tan mallorquí"

L'autor del compte d'Instagram @mallorcastarterpacks, amb més de 16.000 seguidors, revela els trets més característics de la identitat illenca

Alba Tarragó
5 min
L'autor del perfil @MallorcaStarterPacks, Francesc G. F.

PalmaFrancesc G. F., el jove que s'amaga rere el compte d'Instagram @mallorcastarterpacks, s'ha convertit en tot un expert del costumisme i la identitat illenca, la qual defensa que cal "reforçar" davant la gran influència del turisme. En el seu perfil esbossa col·lectius, actituds i escenes o situacions típiques entre els mallorquins i mallorquines. "La cuina de ca els padrins", "Gent de Palma de torrada a Lluc" o "Jove agricultor de la Mallorca profunda" són algunes de les seves publicacions, aptes només per a l'humor més mallorquí, amb les quals ha arribat a superar els 16.000 seguidors en un any.

Com sorgeix la idea d'obrir el compte d'Instagram @mallorcastarterpacks?

Tot això va començar fa cosa d'un any i poc. Un amic em va enviar una publicació d'Instagram que era un starter pack, i jo en aquells moments no sabia què eren, però em va fer molta gràcia i la meva resposta va ser: "N'hem de fer un de Mallorca". El mateix horabaixa vaig fer el compte amb la idea de fer dues rialles amb els amics.

Com definiríeu que és un starter pack

Ho definiria com un conjunt d'elements, mitjançant imatges, que descriuen o defineixen persones, situacions, col·lectius, actituds...

Actualment el vostre compte ja té més de 16.000 seguidors. Us ho esperàveu?

No, ni de prop. Tampoc n'era l'objectiu ni la intenció, record quan feia poc que havia creat el compte hi arribava a xifres com 100 o 1000 seguidors i pensava que era una bogeria.

Tot i això, evitau mostrar qui hi ha al darrere. Per què?

M'ho han demanat moltes vegades, i la resposta sempre ha estat la mateixa. No crec que sigui important, ja que a diferència d'altres comptes amb molts seguidors, en el meu cas les publicacions parlen d'una col·lectivitat. Per això l'interès no resideix en la meva persona o identitat, sinó a donar llum a les diferents característiques d'aquests col·lectius, persones, actituds, pensaments... Consider que aquesta tasca la podria dur a terme qualsevol altra persona, i que, per tant, la meva identitat no és rellevant.

A la descripció del perfil definiu els mallorquins com a "tancats i fets amb motlle". És un clixé o realment som així?

Diria que les dues coses, però depenent de la zona de l'illa el nostre caràcter canvia bastant i tal vegada fa que una cosa sigui més que l'altra. En qualsevol cas, aquest clixé l'identifica en moltes ocasions la gent que ve de fora, atès que es troben amb una cultura i una llengua diferents. Aquest fet pot provocar malentesos o senzillament identificar determinats caràcters o actituds com a tancats, sense que siguin necessàriament així.

I la insularitat, com diríeu que afecta en el nostre caràcter?

El definiria com un caràcter molt proper. A la nostra família i gent del nostre entorn. Tot i trobar personalitats molt diferents a tota l'illa, ens definiria en termes generals com a propers i familiars.

Creis que les persones mallorquines presumeixen d'aquesta identitat pròpia?

Consider que aquesta insularitat moltes vegades es tradueix en cert xovinisme cap a la nostra illa. De la mateixa manera que crec que no hi ha consciència de denominació d'origen, que en diríem, d'Illes Balears. Tot i ser una comunitat autònoma, quan som a fora i hem de fer referència al nostre origen, ho fem des de Mallorca i no des de les Illes. Crec que aquest fet determina un cert caràcter molt marcat.

Què us sembla Miquel Montoro com a ambaixador de la imatge de Mallorca i la seva gent? És una bona representació?

Crec que no s'han de fer valoracions de si una cosa és bona o dolenta. Simplement té aspectes a valorar més positivament o negativament. Crec que la imatge de Miquel Montoro a fora és molt diferent de la que tenim aquí d'ell. Mentre nosaltres apreciam els valors de la pagesia i el camp encarnats en un jove –d'alguna manera trobant-hi l'esperança que perdurin–, a fora senzillament s'ha fet viral per ser exòtic, diferent o graciós. En aquests casos, no s'aprecien els valors que realment representa.

Al vostre perfil reflectiu bàsicament el costumisme mallorquí. Per què agrada tant a la gent?

Crec que senzillament els record que això continua existint. A una illa on predominen el turisme i l'arribada de gent de fora, és important reforçar la identitat illenca que encara perdura. Consider que és una tasca necessària per tornar a valorar tot allò que ens ha fet qui som.

Quin és el tret "més mallorquí" que ens ha fet treure a relluir aquest confinament?

En destacaria dos punts principals, un de positiu i un de negatiu. Per una banda, diria que ens ha fet veure la importància del consum del producte local, ja que abans el teníem menyspreat i en segona línia. I, per altra banda, crec que el fet d'estar tancats i tenir les llibertats limitades ens ha impulsat, d'alguna manera, a fer més els comptes a fora casa i deixar relluir aquest esperit xafarder tan mallorquí.

Us han arribat noves idees arran de la crisi del coronavirus?

Si, ja que qualsevol cosa que afecti la societat sempre fa que surtin a la llum comportaments fàcilment identificables. I a partir d'aquests nous comportaments venen les noves idees o inspiracions per a noves publicacions.

A banda de la situació actual, d'on us arriba la inspiració normalment per a cada publicació?

Principalment les idees venen del meu entorn, i del fet de visitar altres pobles i veure que aquests patrons també s'hi repeteixen. Podria dir que moltes publicacions han estat fetes pensant en algú concretament, com ara amics, família o gent del poble.

Heu rebut comentaris d'alguna persona ofesa?

Si, moltíssims. Per desgràcia vivim en una societat en què a molta gent li agrada l'humor fins que aquest humor toca alguna cosa propera a ells i ja no és el mateix. La intencionalitat de les publicacions que faig no és ferir ningú, sinó fer humor d'allò que ens envolta.

Quin diríeu que és el tipus de contingut que més agrada a la gent de tot el que publicau?

Les publicacions que més han agradat des del principi han estat les que fan referència als nostres padrins i padrines. Així com el seu entorn i quotidianitat. Supòs que és un reflex dels hàbits i cultura mallorquina, en què els nets hem passat molt de temps amb ells, i per això tanta gent s'hi ha sentit identificada.

Hi ha molta diferència entre el públic palmesà i el de la Part Forana?

Crec que s'ha de diferenciar la gent que viu a Palma però és de poble o hi té contacte i la gent que senzillament ha viscut sempre allà. Hi ha moltes publicacions que tal vegada no arriben al públic palmesà perquè no forma part del seu entorn ni ho han conegut mai. Aquest procés, però, no es produeix a la inversa. La gent de poble sol freqüentar més la ciutat i conèixer determinades característiques dels seus ciutadans i això al revés és més difícil. Senzillament per aquest motiu és més probable que arribi millor a la gent de la Part Forana que als palmesans.

Quant de temps dedicau a la setmana al perfil, tant a l'elaboració de contingut com a la recerca d'inspiració?

Canvia molt d'una setmana a una altra. Hi ha diversos factors que hi influeixen, com el temps lliure que pugui tenir o les motivacions del dia a dia. Pel que fa a la inspiració, no hi invertesc molt de temps, bec molt del meu entorn, com ara el grup d'amics més proper o de la meva parella, que m'ajuden a donar el vistiplau o a triar les imatges més adequades, a part de donar-me idees. Per crear-les hi dedic poc temps, cercar fotografies a internet i fer una composició clara i senzilla.

Heu patit algun plagi?

Si, en diverses ocasions. Hi ha molts de comptes similars referents a altres ciutats o regions. De la mateixa manera que hi ha comportaments i actituds que es repeteixen. En algun cas han utilitzat una publicació meva canviant el títol, en altres casos l'han copiada parcialment o han utilitzat alguna imatge que jo havia editat.

Com veis el futur del compte?

Sincerament, no en tenc ni idea. Continuaré creant contingut sempre que estigui motivat a fer-ho i no resulti cap obligació, ja que ho faig per passar-m'ho bé i no n'obtenc cap benefici, a part de les reaccions de la gent, que al cap i a la fi són el més gratificant de tot això.

stats