Política 19/12/2014

El no a la independència s'imposa en el primer sondeig del CEO posterior al 9-N

Segons l'enquesta, el 45,3% rebutjaria la independència, mentre que el sí arribaria just al 44,5%

M.colomer / J.serra
1 min

BarcelonaEls partidaris que Catalunya no sigui un estat independent passen per davant dels que sí que voldrien la plena sobirania, segons es desprèn de la primera enquesta d'opinió del Centre d'Estudis d'Opinió posterior al procés participatiu del 9 de novembre. Així, segons el sondeig, el 45,3% de l'electorat diu que no voldria la independència, davant el 44,5% que sí que la vol.

Aquesta és la primera enquesta en una sèrie llarga d'almenys dos anys que l'opció independentista no s'imposa. A la vegada, repunten els partidaris d'un estat federal. També és cert que l'enquesta no pregunta sobre què votarien els enquestats, sinó sobre què prefereixen, de manera que, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, no mostra amb precisió quina seria la decisió davant una urna. També ha destacat que pot explicar l'ascens del no a la independència el fet que per primer cop aquesta opció es concreta i és una realitat palpable, de manera que una part de l'independentisme més refractari a la incertesa podria decantar-se per un estat federal.

El PP, fàbrica d'independentistes

Segons Argelaguet, el descens de l'opció independentista també pot "ser degut al fet que la gent comença a percebre que el PP no tornarà a tenir majoria absoluta" i s'albira una majoria menys hostil amb Catalunya, de manera que a més majoria del PP, més independentisme.

stats