Política 16/10/2017

Puigdemont no concreta si va declarar la independència i dona dos mesos a Rajoy per al diàleg

El president de la Generalitat demana una reunió i aturar ja la repressió

Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament

BarcelonaNi sí, ni no, ni tot el contrari. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost aquest dilluns al matí al requeriment del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ho ha fet, tal com va explicar l'ARA, sense donar la resposta binària que demanava el govern espanyol. És a dir, sense aclarir si dimarts passat al Parlament va arribar a declarar la independència. Puigdemont, en canvi, dona a Rajoy un termini de dos mesos per buscar el diàleg i la mediació, i demana que s'aturi la repressió.

En concret, Puigdemont dona dos mesos a Rajoy per dialogar i que totes les institucions i personalitats "internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin l'oportunitat d'explorar-lo". "Comprovarem d'aquesta manera el compromís de cadascuna de les parts de trobar una solució acordada", avisa.

El president, doncs, manté l'aposta que va fer des del Parlament de fer una última apel·lació al diàleg per guanyar suports internacionals, i obvia la pressió que en els últims dies ha rebut des de part del sobiranisme, que li exigia aixecar ja la suspensió de la declaració d'independència. La resposta del president, però, no atura el compte enrere que el president espanyol va activar dimecres: el que descompta les hores fins a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

De fet, preveient una possible resposta ambigua per part de Puigdemont, el govern espanyol va tornar a avisar ahir a la nit que tot el que no fos una resposta negant que es va declarar la independència de Catalunya implicaria l'obertura del segon compte enrere del requeriment de Rajoy, el que acaba dijous al matí i comporta l'activació definitiva de l'article 155 al Senat.

En la carta, Puigdemont avisa Rajoy que acceptar la realitat "és el camí per a resoldre els problemes". Després de recordar-li els resultats del referèndum de l'1-O, els de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre del 2015 i que el 80% de catalans, segons les enquestes, volen un referèndum, el president de la Generalitat insta el cap de l'executiu espanyol a "buscar les solucions polítiques" que reclama "la majoria de la societat" i les que espera Europa.

Un diàleg incompatible amb l'actual clima de repressió

El president de la Generalitat acaba la seva carta traslladant dues peticions a Rajoy: d'una banda aturar la repressió "contra el poble i el govern de Catalunya" i aixecar la intervenció de les finances de la Generalitat; de l'altra, concretar com més aviat millor una reunió entre tots dos que permeti "explorar els primers acords". "No deixem que es deteriori més la situació. Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-lo a la cara, estic segur que podrem trobar el camí de la solució.

Puigdemont, que entre les mesures de repressió que pateix Catalunya inclou la declaració davant l'Audiència Nacional aquest matí dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, avisa Rajoy que l'oferta de diàleg que fa la Generalitat és sincera però "lògicament incompatible amb l'actual clima creixent de repressió i amenaça".

De fet, Puigdemont es mostra sorprès perquè la resposta a la seva petició de diàleg fos l'inici dels tràmits per aplicar el 155, i avisa Rajoy que la decisió de deixar en suspensió la declaració d'independència no és un gest de "debilitat" sinó una "proposta honesta" per trobar una solució al conflicte.

Còpia del discurs de dimarts, resultats de l'1-O i referències internacionals

La carta de Puigdemont s'acompanya també amb dos fulls amb enllaços a diferents pàgines web i documents, entre els quals el seu discurs dimarts davant del Parlament, la llei del referèndum -que disposa a l'article 4.4 que, en cas de victòria del 'sí', es declararà la independència-, els resultats de les eleccions del 27 de setembre del 2015 i nombrosos pronunciaments internacionals al voltant del que ha passat a Catalunya les últimes setmanes.

Així, a més de l'informe dels observadors internacionals que van analitzar l'1-O, Puigdemont també envia a Rajoy els pronunciaments del Consell d'Europa i de l'ONU que lamenten la repressió policial durant el referèndum i criden al diàleg, l'informe de Human Rights Watch que denuncia l'ús excessiu de la força per part de la policia durant el referèndum, les declaracions del primer ministre belga, Charles Michel, en què defensa una mediació si fracassa el diàleg i diverses resolucions dels parlaments del Quebec, Eslovènia i Flandes.

La carta de Puigdemont a Rajoy
stats