Política 21/07/2017

Operació de la Guàrdia Civil per reconstruir l’agenda de Gordó

La investigació busca informació a la Generalitat, el Parlament, el departament de Justícia i el CTTI

Marc Toro / Gerard Pruna / Ot Serra
4 min
Agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà marxen del Parlament

BarcelonaLa Guàrdia Civil va redoblar ahir la seva ofensiva per reconstruir l’agenda de l’exconseller Germà Gordó quan falten només quatre dies perquè declari com a investigat en el cas 3% davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ho va fer amb una operació en què, en un mateix matí, el fiscal d’Anticorrupció José Grinda es va presentar amb agents de l’institut armat al Parlament, al Palau de la Generalitat, al departament de Justícia i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Un desplegament que va molestar el Govern, que va col·laborar amb la investigació però va criticar els “espectacles” que la van acompanyar.

Els agents, que actuaven per ordre del magistrat del TSJC Carlos Ramos -que instrueix la investigació de Gordó per la seva condició d’aforat-, només van escorcollar el CTTI, mentre que a la resta d’institucions hi van anar per requerir informació. Fonts pròximes al cas expliquen a l’ARA que un del problemes amb què topava la investigació és que l’agenda de Gordó estava buida, i que és per això que el jutge va ordenar ahir recopilar tota la informació possible de les reunions i gestions que va mantenir a partir del rastre informàtic i del testimoni de persones del seu gabinet. Les mateixes fonts expliquen que no hi havia ningú que tingués l’agenda completa de Gordó, sinó que el seu equip en tenia un coneixement parcial i funcionava de manera compartimentada.

L’agenda de Gordó -que entre els anys 2010 i 2012 va ser secretari del Govern i entre el 2012 i el 2016 conseller de Justícia- ja l’havia reclamat abans sense èxit el jutge del Vendrell que va obrir el cas del 3%. La investigació, que veu indicis que l’exconseller va mediar en el suposat cobrament de comissions a CDC a canvi d’adjudicacions d’obra pública, considera clau reconstruir les trobades de Gordó, que al maig va negar al Parlament que s’hagués reunit amb empresaris per finançar irregularment el partit. El focus, remarquen fonts de la investigació, està posat en l’exconseller i no en l’activitat de Govern. Gordó està investigat pels delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació.

L’operació va començar vora dos quarts d’onze del matí quan cinc agents de la Guàrdia Civil de paisà i dos secretaris judicials acompanyats per Grinda van arribar al Parlament. El personal de la cambra catalana els va conduir directament al departament d’Infraestructures, Equipaments i Seguretat, on se’ls va autoritzar a accedir al correu corporatiu de l’ara diputat. Els agents van marxar cap a les dotze amb una còpia dels correus guardada en un disc dur extern.

Gairebé al mateix temps cinc guàrdies civils anaven a la Generalitat per obtenir el llibre de visites i la relació de personal que donava suport administratiu a Gordó en la seva etapa com a secretari del Govern. Per ordre del nou conseller de la Presidència, Jordi Turull, els agents van haver d’esperar-se a la sala d’espera de la porta principal mentre es buscava la informació que havien demanat. “Col·laboració amb la justícia, tota. Espectacles i humiliacions al Palau que des de fa sis segles acull la Generalitat, cap ni un”, va afirmar Turull més tard a Twitter. Els agents van abandonar la Generalitat, amb còpies en paper i format digital de les dades requerides, cap a les sis de la tarda.

A la seu de la conselleria, els cinc agents també van haver d’esperar-se a la sala de reunions de la primera planta de l’edifici, sense poder accedir a la setena planta, on hi ha els despatxos. En aquesta ocasió van demanar el registre de visites que Gordó va rebre quan era conseller, una informació que no se’ls va poder entregar perquè no en consta l’existència -a diferència del cas de l’actual titular de Justícia, Carles Mundó-. La Guàrdia Civil no va poder recollir el seu principal objectiu, l’agenda completa del conseller, però sí que es va poder endur una còpia dels actes públics i de protocol que va fer Gordó. També va requerir el llistat de les persones que van fer tasques administratives amb ell i les que formaven el seu equip. Segons ha pogut saber l’ARA, a algunes d’aquestes persones les han citat a declarar fa poc per reconstruir les trobades de l’exconseller.

Amb menys pompa mediàtica es va produir la visita al CTTI -l’únic dels llocs on la Guàrdia Civil sí que va fer un escorcoll- i on també es buscava informació sobre la presumpta implicació de Gordó en el cas 3%. Hores després que s’iniciés l’operació de la Guàrdia Civil, Gordó es va limitar a fer un tuit críptic: “Sense comentaris. Cel serè”.

L’oposició assenyala Mas

La majoria de grups de l’oposició, en canvi, van demanar explicacions tant a CDC com al PDECat i concretament a l’expresident Artur Mas. El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va titllar Mas d’“avalador” de Gordó i va criticar que continuï decidint “a les fosques” l’estratègia del Govern però que “no doni la cara” pel cas 3%. Des del PSC, Ferran Pedret va exigir “anar fins al final de l’assumpte”, i la líder de Cs, Inés Arrimadas, va demanar que es deixi de “tapar la corrupció amb l’estelada”. El portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, va criticar que Turull fes esperar la Guàrdia Civil amb l’objectiu -va dir- d’“obstaculitzar” la investigació.

Dos mesos de la caiguda de l'exconseller

17-05-17: El jutge del Vendrell demana al TSJC que investigui Gordó

El magistrat Josep Bosch, del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, reclama per segona vegada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que citi com a investigat l'exconseller de Justícia i diputat pel cas 3%.

24-05-17: L'exconseller compareix al Parlament pel cas 3%

Gordó compareix al Parlament per parlar del cas 3%. Després d’assegurar que sempre ha actuat “dins de l’ordenament jurídic”, nega que les seves reunions amb empresaris mentre era al Govern fossin per finançar CDC de manera irregular.

02-06-17: El TSJC accepta investigar-lo i JxSí li demana que plegui

El TSJC accepta aquest cop la petició del jutge del Vendrell i obre diligències contra Gordó per la seva presumpta vinculació al cas 3%. Una decisió que origina un terratrèmol dins del grup de JxSí, que pressiona l’exconseller perquè deixi el seu escó.

06-06-17: Gordó deixa el PDECat però reté l’escó al Parlament

Després de dies de pressió per terra, mar i aire perquè deixi el Parlament, Gordó anuncia que manté l’escó com a diputat no adscrit però que trenca el carnet d’associat al PDECat.

20-07-17: La Guàrdia Civil entra al Parlament i la Generalitat

La Guàrdia Civil entra al Parlament, la Generalitat, la conselleria de Justícia i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per reconstruir l’agenda de Gordó.

24-07-17 Gordó declararà al TSJC com a investigat en el cas 3%

Aquest dilluns l’exconseller està citat a declarar al TSJC en qualitat d’investigat en el marc del cas 3%. El mateix dia està previst que declari també l’extresorer de CDC Andreu Viloca, en aquest cas com a testimoni.

stats