OBSERVATORI
Opinió 08/01/2017

Projectem la República Mallorquina

Marcel Pich
2 min

Mallorca viu una situació molt especial, diria que pels següents motius:

  • L'actual arc parlamentari dóna com per començar-nos a plantejar un nou 'statu quo'. A les passades eleccions del 2015 es produïren canvis molt significatius a totes les institucions que superen la lògica de l'alternança. El PP no tendrà més majories absolutes.
  • Els moviments socials semblen continuar guanyant força tot i l'hipotètic efecte desmobilitzador de governs més propers ideològicament. Es nota la llavor sembrada els quatre anys de Bauzá i, especialment, els efectes de tot allò que significà la lluita dels docents. Així mateix, es percep en l'opinió pública un malestar pel tracte per part de l'Estat i, alhora, una inquietud per saber què hem de fer. De mica en mica, anam creant el necessari relat propi sobre què som i què volem ser de grans.
  • En relació amb això, gran part del sobiranisme hauria assumit que el subjecte polític en què ens hem de centrar és Mallorca.
  • Catalunya viu un procés que farà implosionar l'Estat espanyol i que obligarà tothom a posicionar-se, especialment els territoris que pateixen espoli fiscal.

A partir d'aquí, crec fermament que els propers deu anys poden ser clau per a Mallorca i que hem de començar a plantejar-nos reptes. Algunes dels deures a fer serien els següents:

  • Seguir avançant en la construcció del relat propi. És necessari visibilitzar les lluites d'avui entenent-les com a icones necessàries de la Mallorca que volem. També potenciar tots aquells col·lectius i organitzacions que, des de la base, protagonitzen aquestes lluites i generen un discurs particular. Necessitarem també fer visibles exemples de transformació a les institucions, per creure'ns que, si volem, podem. Caldrà més valentia.
  • Llançar a la societat propostes transversals però transformadores, que projectin la superació del marc autonòmic i d'aquesta Mallorca sota pressió constant dels lobbys especuladors i les elits extractives.
  • Aglutinar el major nombre de sensibilitats, possibilitar la unitat d'acció en qüestions cabdals i dissenyar un full de ruta cap a un nou paradigma capaç de superar el model autonòmic fracassat i l'inseparable espoli fiscal, el saqueig dels recursos públics per part màfies en forma de partit i la barrera entre institució i ciutadania, generadora de frustracions i situacions classistes.
  • Dibuixar un futur que pugui generar il·lusió i consens entre una majoria de la població. En relació amb allò esmentat en el punt anterior, hi ha diversos motius d'urgència per a fer-ho: gestionar els nostres propis recursos, construir noves estructures de poder que substitueixin aquelles generadores de corrupció i disposar d'unes institucions que siguin veritablement una eina de poder per a la ciutadania. Així mateix, per respondre a la creixent ofensiva de l'Estat espanyol cap a la nostra terra.

Pens, humilment i sabent que ho haurem de pensar molt i entre tots, que la millor manera d'aglutinar sensibilitats i esbossar un futur és projectant la idea d'una república per a Mallorca. Una república entesa com un nou estat de les coses on convisquin identitats, on puguem governar-nos plenament, on el control democràtic dels afers i poders importants per a la vida sigui inqüestionable. Una república mallorquina per viure millor, ser més feliços i traçar un futur digne per a les properes generacions.

stats