EDUCACIÓ CONFLICTE A LES AULES
Balears 21/09/2013

Les mares i pares agafen el relleu de la vaga

La incidència de l'aturada es manté al voltant del 55% en la cinquena jornada

Mercè Pinya
3 min
ESCOLES BUIDES, FAMÍLIES IMPLICADES
 01. Al CEIP Joan Veny i Clar de Campos ahir només hi anà un 2,5% de l'alumnat. 02. A Artà, es féu una cadena entre l'institut i el CEIP Na Caragol. 03. Lloseta recaptà doblers per a la caixa de resistència a instàncies del PSIB. 04. La de Son Macià ahir també era una escola buida. 05. Capdepera marxà ahir fins a l'Ajuntament per una educació de qualitat i contra el TIL.

Palma.8.30 h a Campos. Els pares i mares van arribant amb els seus fills al CEIP Joan Veny i Clar. Entren al centre, però no és per deixar-hi els al·lots, sinó per recórrer el pati -vestits de verd- i trobar-se amb els mestres que aquests dies estan mobilitzats. Els docents s'emocionen en veure el suport que els donen els pares i mares, perquè saben que la lluita per l'educació de qualitat no podria fer-se sense ells.

Els mestres, drets davant cada aula, van veient com la comitiva de famílies i infants -que duen una pancarta que diu 'Pares i mares, sí a la vaga'- passen pel pati de Primària i després pel d'Infantil. La marea verda que ha envaït l'escola campanera passa de llarg i, poc després, deixa el centre buit. De 659 alumnes, només n'hi queden 14, un 2,5%. Dins l'escola, un nin plora desconsolat tot sol dins una aula. La seva família, partidària del TIL, no comparteix els motius de la vaga i vol que el seu fill assisteixi a classe. La mestra l'atén i el consola. Petits incidents que deixen dies anormals a les escoles de les Illes.

Passadissos deserts

L'estampa d'aules buides, passadissos deserts i patis sense corregudes ni cridadissa d'al·lots es repeteix arreu. Les escoles i instituts de Mallorca es van buidant dia rere dia a instàncies de les Associacions de Pares i Mares per compartir, de manera activa, les reinvindicacions dels docents. Des de la FAPA, ho explicava ahir el president, Vicenç Rodrigo: es tracta de "llançar el missatge que som pares i mares responsables i que actuam quan és necessari per aconseguir una educació digna per als nostres fills i filles".

Devers 300 pares, mares, alumnes i professors es concentraren ahir l'IES Llorenç Garcias i Font d'Artà per fer costat a la vaga de docents i manifestar el seu rebuig al TIL i a les retallades en educació. La trobada es dugué a terme en un ambient festiu a partir de les 8.30 i acabà amb una via verda , en la qual els assistents es donaren les mans i uniren l'institut i el CEIP Na Caragol. A l'institut artanenc ahir no hi anà cap alumne, ja que els pares s'han organitzat per deixar les aules buides cada divendres i dilluns. A l'escola, tan sols n'hi assistiren una vintena.

Al poble del costat, Capdepera, els mestres en vaga anaren al CEIP S'Alzinar i l'IES Capdepera, però la jornada fou normal perquè els centres eren buits: l'assistència de l'alumnat no arribà al 10%. De fet, la comunitat educativa sortí ahir al matí al carrer per anar fins a l'Ajuntament, on reberen el suport del batle i de la majoria del consistori.

El cas és que la mobilització ha transcendit el col·lectiu docent i ara són les famílies les que s'estan organitzant, en coordinació amb el professorat de cada centre, per donar continuïtat a les protestes. És també el cas de l'APIMA del CEIP Mestre Pere Garau de Son Macià, que ahir no dugué els infants a l'escola i tampoc no ho faran tots els dilluns i dimarts a partir de la setmana que ve. Una estratègia que s'aplicarà durant el període en què s'allargui la convocatòria de vaga, expliquen.

Al CEIP Montaura de Mancor, l'assemblea de l'APIMA dels 130 alumnes va informar que ahir només 11 hi anaren. Els pares i mares de l'escola de Puigpunyent, el CEIP Puig de na Fàtima, també faran vaga aquest dilluns.

La iniciativa es repeteix pràcticament a tots els municipis de Mallorca, i també a Menorca, on ahir hi hagué moltes petites concentracions, actes a les escoles, reunions i assemblees. A més a més, pares, mestres i alumnes es varen concentrar davant dels ajuntaments d'Alaior, Sant Lluís i, com cada dia també, a Ciutadella, a la plaça de la Catedral.

Pel que fa a les dades globals del cinquè dia, el Govern xifrà la incidència en l'11,7%; els sindicats, en un 53%, i l'Assemblea de Docents, en un 57%, el mateix que els directors de Secundària.

stats