Balears 05/12/2016

La UIB identifica una nova molècula antitumoral amb activitat antimitòtica

El treball ha estat realitzat pel grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer

Ara Balears
2 min
Investigadors del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer de la UIB.

PalmaUn equip d’investigadors del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha publicat recentment un article a la revista Biochemical Pharmacology en el qual identifiquen un nou agent antitumoral amb activitat antimitòtica. El treball, dirigit pel doctor Príam de Villalonga, s’ha fet en col·laboració amb investigadors de l’Institut de Ciència Molecular (ICMoL) de la Universitat de València, de la Universitat de Salamanca i de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

Segons un comunicat de la UIB, aquest treball, de caràcter interdisciplinari, va començar amb un filtratge per poder avaluar l’activitat antitumoral 'in vitro' d’una llibreria de molècules de base sulfonamida. Els assajos cel·lulars en un ampli panel de línies cel·lulars tumorals humanes va permetre identificar un sol compost actiu entre les 36 molècules que es varen provar. Seguidament, els esforços de l’equip investigador es varen centrar a elucidar el mecanisme d’acció d’aquesta molècula, una naftalenosulfonamida codificada com a compost 8e. El tractament de cèl·lules tumorals amb 8e va induir una greu aturada en la fase G2/M del cicle cel·lular, compatible amb la inducció de dany genotòxic o amb un defecte a la mitosi, seguida de la inducció de senescència i apoptosi.

Un seguit d’experiments adreçats a avaluar l’impacte del tractament sobre el dany a l'ADN va permetre descartar que el compost 8e fos un agent genotòxic, i experiments addicionals varen confirmar que el seu mecanisme d’acció consistia a unir-se a la tubulina interferint en la seva polimerització. Atès que la tubulina és el constituent dels microtúbuls (una part fonamental del citoesquelet cel·lular), el bloqueig de la seva polimerització produeix efectes importants en les cèl·lules. Així, d’una banda el tractament amb 8e indueix l’aturada de la mitosi (separació cromosòmica durant el procés de divisió cel·lular), alhora que inhibeix un altre procés clau de les cèl·lules tumorals: la motilitat cel·lular necessària per al procés d’invasió tumoral.

A més, els resultats publicats a 'Biochemical Pharmacology' demostren que els efectes antimitòtics de la sulfonamida 8e són reversibles, una observació que prediu un perfil de toxicitat farmacològica més favorable que altres composts amb activitat antimitòtica. Cal destacar, apunta el comunicat de la UIB, que els composts antimitòtics que bloquegen els microtúbuls constitueixen un tipus important d’agents antitumorals emprats habitualment en quimioteràpia, com és el cas del paclitaxel, també conegut com a Taxol.

stats