Balears 23/09/2014

El Tribunal Superior anul·la el decret que regula el TIL

El Govern ha incomplert la seva obligació d'escoltar la UIB en tot allò referent a la llengua catalana, destaca la Sala Contenciosa Administrativa

2 min

La Sala Contenciosa Administrativa ha anul·lat avui el decret del Govern que regula l'aplicació del TIL. La Sala ha dictat tres sentències en què estima els recursos presentats per CCOO, STEI i UGT i declara nul el decret que regula el TIL als centres docents no universitaris de les Balears.

Les tres resolucions analitzen els motius exposats pels recurrents, basant la seva estimació dels recursos en dos motius principalment. D'una banda, la Sala Contenciosa Administrativa creu que el Govern ha incomplit el tràmit obligat d'informe de la Universitat de les Illes Balears. "Si l'Estatut preveu per a la Universitat una funció assessora del Govern en tot allò relatiu a la llengua catalana, no es pot obviar la seva intervenció en aquesta matèria i, per tant, en aquesta matèria els seus informes són preceptius", assenyala una de les sentències. Així mateix, la sala conclou que el Decret 15/2013 (ara anul·lat) infringeix la Llei balear 4/2011 de bona administració i de bon govern, que, en relació als avantprojectes de llei, exigeix una avaluació prèvia, concretada en la memòria de l'anàlisi de l'impacte normatiu.

Els sindicats entenien que, igual que el TIL, l'ordre per aplicar-lo contravé la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la Llei de Normalització Lingüística i la recentment aprovada Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMQE).

El mes de juliol el Govern manifestà que s'havia desembocat en una "judicialització de la vida política", una interferència que creuen que no ha d'entorpir el full de ruta del president.

L'Executiu considerà aleshores que se l'ha de deixar fer feina i que "no s'ha de judicialitzar l'acció de govern". Núria Riera, portaveu de l'Executiu, tornà a demanar "una oportunitat" a l'aplicació del sistema trilingüe i del seu model de primera elecció de llengua.

Més enllà del ja tradicional "respecte per qualsevol reivindicació i procés judicial", Riera apuntà que el Govern acatarà qualsevol resolució o sentència, "però és molt important que l'Executiu pugui fer la seva funció d'aplicar els compromisos electorals, que ara ja són compromisos de govern", al marge de les obstruccions que puguin suposar els recursos judicials.

(Hi haurà ampliació).

stats