Balears 19/01/2017

El Govern fa feina amb els ajuntaments per limitar l'aforament de determinades platges

El director general d'Emergències i Interior presenta la memòria anual de platges de les Illes Balears

Anna Schnabel
2 min
Pere Perelló i Joan Pol han presentat la memòria anual de platges de les Illes

PalmaEl Govern està "treballant amb els ajuntaments per limitar l'aforament de certes platges", ja que, per exemple, "no podem tenir una platja amb 300 persones d'aforament màxim i posar-hi un aparcament per a 500 cotxes". Aquestes són declaracions de Joan Pol, cap de Servei d'Ordenació d'Emergències, en el marc de la presentació de la Memòria anual de platges del 2016.

El Govern calcula que "aquest estiu ha estat el de més afluència a les nostres platges", amb un increment de l'estimació d'ocupació diària de les zones de bany de les Illes d'un 2,4%, ha assenyalat Pere Perelló, director general d'Emergències i Interior. L'informe apunta a un elevat l'índex de pressió humana i el dia de màxima càrrega de població va ser el 9 d'agost del 2016, amb 2.036.132 persones, amb una densitat de 407 persones per quilòmetre quadrat. Aquesta xifra, dins dels estats de la Unió Europea, tan sols és superada per Malta. Aquestes dades, en paraules de Perelló, indiquen que "tenim una pressió, en el sentit d'exigència i qualitat, molt elevada".

Riscos i incidents

Perelló ha explicat que a les Illes Balears són 389 les zones de bany catalogades, 27 de les quals amb un risc elevat i 88 amb un risc mitjà. El factor de risc determina els recursos de vigilància i salvament dels quals s'han de disposar. Segons Joan Pol, "cada platja disposa d'un pla d'emergències, que estableix, en funció del risc, quins recursos hi haurà i amb quin horari". També ha explicat que dins el pla de salvament hi ha incorporada la normativa de l'accessibilitat, sobretot a les platges de risc alt, que estan obligades a una sèrie de mesures, com tenir passarel·les, socorristes d'accessibilitat i el material necessari". Per part seva, Perelló ha assegurat que "el secret de tot això ha estat les inspeccions que s'han fet enguany".

Així mateix, segons l'informe, s'han produït 857 incidents greus en total durant la temporada, xifra que augmenta respecte dels 716 que van registrar-se durant la temporada del 2015. No obstant això, segons Perelló, aquesta xifra no indica la ineficàcia dels dispositius d'emergències, sinó un increment molt significatiu de visitants i també un major control i una major eficàcia en els registres. També ha fet constar que, d'aquest total d'incidències greus, si bé s'han registrat 23 morts a l'aigua, han estat 51 persones ofegades les que han estat rescatades.

Per acabar, Perelló ha declarat que "no estarem contents mentre hi hagi morts", però també ha remarcat la "bona feina del personal dels serveis públics de salvament, que fa que continuï augmentant el nombre de recuperats amb aturada cardiorespiratòria", per exemple, a més de la seva "capacitat de resposta ràpida". A més, ha fet constar que durant els darrers cinc anys, a les platges i zones de bany vigilades es recuperen dues terceres parts dels afectats amb aquesta afecció".

stats