SENDERISME
Balears 05/07/2014

L’illa dels torrents

La majoria dels prop de cent torrents de Mallorca són practicables i estan perfectament equipats

Joan Carles Palos
2 min

PalmaProp d’un centenar de torrents solquen Mallorca de l’interior fins a la costa, la majoria dels quals es troben en el vessant marítim de la serra de Tramuntana. Tots ells són practicables i estan perfectament equipats per a la pràctica del barranquisme. Sa Fosca, el torrent Fondo de Mortitx i el torrent del Gorg dels Diners en són alguns, tal vegada els de més anomenada; es tracta de topònims que ja assenyalen indrets de molt mala petja, però que posseeixen un encant indescriptible. Parafrasejant Joan Alcover, són aquelles estretes i vertiginoses fondalades on bramen les rieres, en blanca bromera i veu de tro.

L’illa dels torrents. Guia torrentera de Mallorca (Pep Barceló/Miquel Trias, 2014) és la porta d’accés a aquest paradís salvatge, a un territori i a una pràctica esportiva de muntanya només reservada per a gent agosarada i emprenedora, però amb ganes de saber més i gaudir de l’experiència. “No s’hi pot anar amb presses, sinó assaborint cada passa que fas i cada salt que traces amb la corda. Avui en dia, hi ha massa frissor. Sovint s’oblida el component cultural d’un esport que és també una descoberta del territori”, ens recorda Miquel Trias.

Els seus autors han invertit dos anys de feina a completar l’obra. La guia recull un total de 48 torrents, amb una acurada descripció tècnica de cadascun. “Es tracta de garantir la pràctica segura d’un esport de muntanya en la qual els riscs són permanents i on no s’hi val abaixar la guàrdia”, avisa Pep Barceló. Just el 2013, es realitzaren un centenar de rescats de muntanya, un 10% dels quals foren en torrents.

La ‘Bíblia’ del barranquisme

El present llibre és la versió actualitzada i ampliada d’Els torrents clàssics de la serra de Tramuntana (Miquel Trias/Nanda Ramon 1999), on per primera vegada es descrivien una desena de cursos d’aigua de Mallorca, els més esportius i espectaculars. “Aquest llibre ha estat durant molts anys la ‘Bíblia’ del barranquisme a la nostra illa -afirma Pep Barceló-; però després de quinze anys pensava que havia arribat l’hora d’escriure un ‘Nou Testament’, d’actualitzar-ne els continguts i d’incloure-hi tot un seguit de torrents fins ara inèdits, com els que baixen per la cara nord del puig Roig i del Caragoler de Femenia, entre Lluc i Pollença, entre d’altres”.

El llibre, que ha estat patrocinat per la Federació Balear de Muntanya i Escalada, ajunta la saviesa i el nervi de dues personalitats del món de l’espeleologia i del barranquisme de la nostra illa. Miquel Trias, de 72 anys, i Pep Barceló, de 39. Ells dos representen generacions molt diferents quant a la pràctica esportiva del descens de torrents. El primer és un pioner, va ser un dels primers a recórrer sa Fosca el 1967, “quan els barrancs i les coves es feien amb el mateix material, no existien els neoprens i les barques pneumàtiques pesaven un quintar’; el segon s’ha educat de ple dins una nova generació de l’esport de muntanya, “més preparats físicament i tècnicament”; no debades, és guia professional, gestor d’una empresa d’esport aventura i professor de l’Escola Balear d’Alta Muntanya (EBAM).

stats