Què hi ha per menjar?
Suplements 26/05/2023

Receptes per emmascarar el peix

És un aliment bàsic per la seva aportació en greixos omega-3, minerals com iode, seleni i calci i vitamines A i D

3 min
Arròs, bacallà i verdures passades per la paella

BarcelonaSota la màxima que mai s'ha d'obligar la canalla a menjar allò que no vol, segons sosté el pediatre Carlos González, la ingesta de peix i altres ingredients a priori més complicats o que generen més rebuig per la potència del seu gust pot fer-se d'una manera suau i cercant alternatives que no siguin posar el tall al plat i obligar a tragar. El peix és un ingredient que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha de menjar dos cops a la setmana, especialment el peix mediterrani, com cavalla, anxoves i sardines. El peix és un aliment bàsic en la dieta per la seva aportació en greixos omega-3, minerals com iode, seleni i calci i vitamines A i D, així com proteïnes d'alt valor biològic. Per a la salut de la canalla, segons l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, té molta importància, ja que té efectes beneficiosos sobre el desenvolupament neurològic, i per evitar malalties cròniques a l'edat adulta i autoimmunes. Per la seva banda, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària destaca que el peix "és un aliment de gran qualitat nutricional amb una proporció elevada de proteïnes".

1
Amagar-lo en cremes
Crema de verdures amb peix

En comptes de servir el peix com a segon plat, una gran opció és fer un plat únic que contingui una bona ració de verdura i proteïna, en aquest cas de peix. Són ideals les cremes de productes de temporada com a ingredient principal: carbassó, carbassa, mongeta verda o coliflor, per exemple, amb una mica de pastanaga, ceba i patata, i una ració sencera de peix, per exemple bacallà (que li dona un punt salat molt interessant per a la canalla), lluç, rap o llobarro. El gust queda molt suau i és una bona manera que les criatures no s'adonin que estan menjant peix. Així també s'educa el paladar i se'ls acostuma al seu gust.

2
Arròs de bacallà o rap
Sopa de verdures amb lluç

El bacallà és un peix molt versàtil pel seu encaix en plats molt diversos. A més a més, la seva comercialització amb a penes espines permet de posar-lo gairebé allà on es vulgui. Un altre avantatge és que es desfà i resulta difícil de distingir entre la resta d'ingredients. Una idea molt bona és fer un arròs amb verdura i bacallà, que tindrà un gust molt atractiu per als infants i serà difícil ser destriat. Igualment, el rap queda molt suau en un plat d'arròs i la seva carn (que resta més blanca que la del bacallà) es pot esmicolar per dissimular.

3
Seitons arrebossats
Seitons arrebossats

Tot i que els fregits i arrebossats no són preparacions recomanables per a la dieta diària, un plat que sol agradar molt als infants són els seitons nets, arrebossats i fregits, malgrat tenir un gust bastant potent. Aquesta pot ser una manera d'acostumar-los a menjar peix de manera lúdica, per exemple, com a premi el cap de setmana, i que associïn que el peix també pot ser una festa (i no només propostes d'aquesta mena com els nuggets).

4
Sopes de peix
Arros amb peix i verduretes

Les sopes de peix són una altra de les maneres sibil·lines perquè la canalla mengi aquest ingredient sense gairebé adonar-se'n, ja que aquests brous es poden fer bullir fins que el peix es desfà i passa desapercebut amb un gust d'allò més suau. Amb una base de verdura amb ceba, tomàquet, porro, api, patata i pastanaga, al brou se li poden afegir musclos, calamar, lluç, rap o llobarro, per exemple, i servir-lo amb pasta o arròs. Cal colar-lo bé per evitar la presència d'espines, i per reforçar la presència de peix es pot treure la peça abans que es comenci a desfer massa i afegir-lo esmicolat o passat per la batedora (tingueu en compte que en aquest cas espessirà una mica la sopa).

5
En pizzes, empanades, sandvitxos i truites
Truita de tonyina i carbassó

Associant novament el peix als àpats de caràcter més festiu, una altra manera d'aconseguir que s'acostumin i mengin peix és posar-ne com a topping de pizzes (per exemple tonyina, anxoves, gambes o musclos) o farcir-ne empanades, com per exemple de tonyina (barrejada amb tomàquet, ceba, ou dur i pebrot). Aquestes empanades també se serveixen fregides i no són l'opció més saludable, però poden ser una porta d'entrada al meravellós món del peix i accedir després a menjar sandvitxos de tonyina amb formatge o els típics vegetals, o truites de tonyina i carbassó, o de gamba. Les opcions són moltíssimes.

stats