Ara Kids
Suplements 16/06/2022

La pólvora

Ja ho tens tot a punt per a la revetlla de Sant Joan? Segons la nostra tradició, hi ha dues coses que no poden faltar: la coca i els petards. Avui et convidem a descobrir algunes curiositats de la pólvora, l’ingredient essencial de tots els coets i petards que es llançaran la nit del 23 de juny.

1 min
La pólvora es va inventar a la Xina, fa més de mil anys.

Què és?

La pólvora és una combinació de substàncies, entre les quals hi ha el sofre i el carbó. És sòlida, amb forma de granets menuts, i és altament explosiva. Es fa servir per als focs artificials, les armes de foc o per provocar explosions, com ara enderrocs.

Un invent que ve de lluny

La pólvora es va inventar a la Xina, fa més de mil anys. Ho sabem perquè les referències més antigues que en tenim són xineses: hi ha un escrit de l’any 1044 on es recull la recepta per fabricar-ne. Al principi la feien servir per als focs d’artifici, però ben aviat li van trobar utilitats militars.

Una errada poc afortunada

Expliquen que la pólvora es va descobrir per error, quan els alquimistes xinesos buscaven l’elixir de la immortalitat. És a dir, un beuratge que garantís la vida eterna. Curiosament, van trobar la fórmula d’un producte que serviria per llevar-la.

Com ens ha arribat?

La pólvora va recórrer un llarg camí des de la Xina, el seu país d’origen. Va viatjar a les butxaques dels exploradors àrabs, que són els que la van portar a Occident. Després, els conqueridors espanyols i portuguesos la van introduir al continent americà.

D’on surt el color?

Si la pólvora és de color negre, per què els castells de focs són de colors? Quan la pólvora es crema, fa llum. Però si abans de disparar els coets barregem aquesta pólvora amb determinades substàncies, aconseguim els colors. Així per exemple, si volem blau, hi hem d’afegir coure. I si volem groc, sodi.

  • Gunpowder: pólvora
  • Fire: foc
  • To burn: cremar
  • Easy: fàcil
stats